Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler Sundsvallsbor fast i skuldfällan

Allt fler Sundsvallsbor vill ha skuldsanering. Hittills i år har antalet inkomna ärenden till kommunen ökat med 20 procent jämfört med i fjol. — Det visar att folk verkar få det sämre igen, säger Hans Broqvist på Konsument Sundsvall.

Annons
Två personer arbetar med budget- och skuldrådgivning på Sundsvalls kommun, Hans Broqvist och Mats Boström.
Enligt lagen om skuldsanering, som trädde i kraft 1994, är kommunen skyldig att erbjuda den typen av service.
Många tror att skuldsanering är något som är på väg att försvinna. Men det vi ser pekar i motsatt riktning. Enligt vår prognos kommer vi ha 195 inkomna ärenden vid årets slut. I fjol och året dessförinnan hade vi 170. Om den här ökningen är en trend eller inte återstår att se, säger Hans Broqvist.
Den exakta orsaken till ökningen är oklar. Vad som däremot är säkert är att hushållens skuldsättning ökar. Och det har den gjort i flera år.
I dag är bankernas utlåning på samma höga nivå som före bank- och räntekrisen i början av 1990-talet.
Vi ser att det finns risker för en ny \"lånebubbla\". Det är en uppfattning vi bygger på information utifrån, men som vi förstås inte kan säga något säkert om. Vi vet till exempel på att räntorna kommer att öka. Men om de gör det kan många få problem om de skulle bli arbetslösa, sjuka eller skilja sig, fortsätter han.
Vägen till skuldsanering är ofta lång. Många har skulder som ligger långt tillbaka i tiden. I statistiken för Sundsvall finns en övervikt av personer mellan 40 - 49 år. Fördelningen är jämn mellan könen.
Många av dem skuldsatte sig i 30-årsåldern när de köpte sitt första hus.
När de väl beviljas den här typen av skuldavskrivning får en ny chans i livet efter fem år av avbetalning efter förmåga. Då är de skuldfria.
För att få skuldsanering krävs att det inte finns någon öppning. Det ska se becksvart ut, en lösning ska inte finnas i sikte inom tio år. Och händer det något positivt, som att en arbetslös person helt plötsligt får ett jobb, då finns inte den här möjligheten, säger Hans Broqvist.
Förlorarna till följd av skuldsaneringen är kreditgivarna. Främst banker och finansbolag. De ser å andra sidan till att täcka förlusterna genom sina räntor.
Mer läsning

Annons