Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tiggare anländer

/
  • Familjen Donciu samlas på Slink In inför dagens tiggarrunda på Sundsvalls gator. Victor Donciu, tvåa från höger på bilden, tigger med sin fru och sin gravida dotter. I deras sällskap finns också dotterns man Anton, längst till höger på bilden, och hans mamma. Alla fem bor och sover i den lilla personbil som familjen kört genom Europa.

Allt fler tiggare kommer till Sundsvall.
I måndags anlände tolv rumäner för att tigga på gatorna.
– Det är kallt och ger dåligt med pengar, säger romen Victor Donciu.

Annons

De har blivit en vanlig syn i gatubilden i Sundsvall, och allt vanligare blir den.

I måndags anlände två bilar med två familjer, sammanlagt tolv rumäner, till stan. Två av kvinnorna i bilarna är gravida. Familjerna har nu spridit sig över Sundsvalls gator och torg, och tagit upp konkurrensen med de tiggare som redan fanns i stan.

– Vår familj består av fem personer och i den andra bilen var de sju stycken, säger Victor Donciu.

Victor Donciu reser med sin fru och sin gravida dotter. I deras sällskap finns också dotterns man och hans mamma. Alla fem bor och sover i den lilla personbil som de kört genom Europa.

När Dagbladet träffar tiggarna har de just vaknat efter att ha tillbringat natten i bilen. Fordonet står parkerat inne i centrala stan. Det är nollgradigt ute och natten har varit kall.

– Det är mycket svårt, säger Victor Doncius 20-åriga dotter som är gravid i femte månaden.

Konkurrensen de många tiggarna emellan hårdnar och under de första dagarna i Sundsvall har familjen inte fått ihop mycket pengar. En bra dag kan en tiggare i Sundsvall få omkring 100 kronor, enligt Victor Donciu.

Han vill egentligen inte tigga. Man blir rejält frusen på en gång när man sitter stilla på gatan, och det betalar sig dåligt.

– Men något jobb kan jag inte få, säger Victor Donciu.

Han har inget arbetsillstånd och han kan dessutom inte ett enda ord svenska.

Men familjen är i akut behov av pengar för att få mat för dagen. Till Rumänien vill de inte återvända. Där har de inte heller någonting, varken bostad eller arbete. Familjen är ekonomiskt utblottad efter en operation som Victor Doncius fru tvingades göra. Hon visar upp ett långt ärr över magen.

– Alla våra besparingar gick till operationen. Men jag var tuvungen annars hade jag dött, säger hon.

Hon har dessutom sju barn till att försörja. Hon har lämnat dem hos sin mamma i Polen, under tiden som resten av familjen är på tiggarresa i Sverige.

Romerna tar en gratis kopp kaffe på Slink In vid parkeringshusen på Norrmalm, innan de promenerar iväg för att tigga i centrum.

Victor Doncius gravida dotter har bäst förutsättningar av dem att få ihop lite pengar under dagen, tack vare sin stora mage. Den väcker sympatier.

Men hon är orolig över hur det ska gå för henne och för barnet i framtiden.

– Om vi hittar någonstans där vi får bo så kanske jag föder här, men kanske tvingas jag resa tillbaka till Rumänien innan dess, säger hon.

Mer läsning

Annons