Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga drabbas av klamydia

/
  • – Kanske runt tio procent av ungdomarna söker sig till oss av olika anledningar. Det borde finnas en ökning även bland de 90 procent som inte gör det, säger barnmorskan Margareta Wetterholm på ungdomsmottagningen i Sundsvall.

Fler än en av fem ungdomar som klamydiatestas på ungdomsmottagningen i Sundsvall har sjukdomen.
– Vi ser en ökning av antalet smittade. Hittills under den här månaden har vi haft 25 positiva tester, säger barnmorskan Margareta Wetterholm.

Annons
Enligt landstingets smittskyddsenhet har klamydian minskat i år. Från årsskiftet fram till i tisdags hade 850 fall anmälts. Motsvarande siffra i fjol var 902.
Den trenden syns inte på ungdomsmottagningen.
Enligt Margareta Wetterholm har drygt 20 procent av alla ungdomar som testas på mottagningen klamydia. Det är fler än tidigare. Om användningen av kondom var större skulle siffrorna se annorlunda ut.
Skyddar man sig mot en oönskad graviditet genom kondom skyddar man sig också mot klamydia och hiv. Var och en har ansvar för sin egen sexualitet, säger Margareta Wetterholm.
Klamydiainfektionen är förrädisk, ofta får man inga besvär. I regel är det inte symtomen som gör att smittan upptäcks.
I många fall frågar vi tjejer som vill ha p-piller om de ska passa på att ta ett klamydiatest, säger Margareta Wetterholm.
Hon tror att det finns ett stort mörkertal, eftersom infektionen kan ha ett så tyst förlopp.
Kanske runt tio procent av ungdomarna söker sig till oss av olika anledningar. Det borde finnas en ökning även bland de 90 procent som inte gör det.
Margareta Wetterholm utesluter inte att det finns ett samband mellan slarv med kondomer och möjligheten att använda dagen-efter-piller. Pillret förhindrar graviditet och kan vara en utväg efter oskyddade samlag.
Hon tycker samtidigt att det är bra att pillren finns, och används.
Även om man använder kondom kan den gå sönder, säger Margareta Wetterholm.Fakta/Klamydia
Symtom: Ofta inga alls. I den mån de förekommer kan det röra sig om flytningar eller sveda/klåda när man kissar.
Komplikationer: Klamydia kan orsaka sterilitet hos både kvinnor och män. Kvinnor kan få äggledarinflammation av bakterien och män bitestikelinflammation.
Klamydia smittar via samlag.

Källa: Vårdguiden

Mer läsning

Annons