Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga i länet utan riktiga jobb

Allt fler unga är utan riktiga jobb. Bara i Medelpad rör det sig om över tusen personer. — När arbetsmarknaden stängs så slår det mycket kraftigare för ungdomarna, säger länsarbetsdirektören Gunnar Fors.

Annons
När det blir kärvare på arbetsmarknaden så hör ungdomarna till dem som drabbas först. Deras bristande erfarenhet ligger dem i fatet.
Under flera år har antalet unga västernorrlänningar som saknar jobb eller är i arbetsmarknadsprogram ökat stadigt. Siffrorna är visserligen betydligt lägre än under 90-talets krisår, men utvecklingen oroar ändå.
I mars var 13,2 procent av länets ungdomar utan ett riktigt jobb.
Det är väldigt högt, både jämfört med riket och vad vi brukar ligga på. Och utifrån att det påstås vara en högkonjunktur i riket är det alarmerande, säger Gunnar Fors.
Sundsvall är den kommun i länet där det ser bäst ut, Ånge sämst. Sundsvallsområdet har mycket jobb inom handel, med Birsta som en stark magnet.
Där finns det mycket jobb för ungdomar som gör att de inte är arbetslösa, men ett ökande problem är att de i allt större utsträckning jobbar deltid och timtid, säger Gunnar Fors.
De försvinner ur arbetslöshetsstatistiken, men de har egentligen inte fått sin situation löst permanent.
En annan grupp som inte syns i statistiken är de ungdomar som trots att de har en färdig utbildning fortsätter att läsa på högskolan i brist på jobb.
Idealet är att de går vidare till högskola och läser snabbt och effektivt precis det som behövs för marknaden, och sedan går de ut och jobbar, men så är inte verkligheten, konstaterar Gunnar Fors.
Han anser att arbetsmarknadsprogrammen är bra för ungdomarna eftersom de får erfarenheter och kontakter, som kan vara bra att ha när de ska ut på arbetsmarknaden.
För Gunnar Fors tror på en vändning.
Jag tror att de unga kommer att behövas på arbetsmarknaden. Vi kommer snarare att få brist på arbetskraft. Men det betyder inte att alla automatiskt får jobb. Arbetsgivarna kommer att vilja ha rätt personer med rätt kompetens.

Unga länsbor utan jobb
ÅrAntalI procent
20011 7309,2 %
20021 91510,5 %
20032 09911,7 %
20042 16312,0 %
20052 37213,2 %

(Siffrorna visar hur många västernorrländska ungdomar mellan 18 och 24 år som var arbetslösa eller i arbetsmarknadsprogram under mars månad de olika åren. Källa: Länsarbetsnämnden)


AntalAntal
arbetslösai programProcent
Ånge505615,8%
Timrå768014,4 %
Sundsvall45936811,4 %
(Antal och procent av befolkningsgruppen 18-24 år i mars månad. Källa: Länsarbetsnämnden)

Mer läsning

Annons