Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler våldsbrott anmäls inom Sundsvalls kommun

/
  • Fler som begår våldsbrott eller fler som vågar anmäla brotten? Statistiken visar fler anmälda våldsbrott. Samtidigt kämpar polisen för att få ned mörkertalen.

Allt fler våldsbrott anmäls inom Sundsvalls kommun. Sedan år 2000 har antalet anmälda misshandelsfall ökat med över 40 procent, trots lyckade satsningar på att minska våldsbrottsligheten i city.

Annons
Polis, krögare och socialtjänst har under ett års tid samarbetat för en lugnare stadskärna. Arbetet har gett resultat. Som ST berättade i juni hade antalet våldsbrott minskat med 25 procent på ett år.
Men ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, för hela kommunen ser alltså dystrare ut.
Sedan i fjol har antalet anmälda våldsbrott ökat med 17 procent, till 553 fall.
Enligt polisens informationsansvariga Leif Hemminsson beror ökningen av antalet anmälda våldsbrott främst på att fler brottsoffer är benägna att just anmäla brotten.
Vi har aktivt försökt att minska mörkertalet genom att förändra attityder och visa att det är helt okej att anmäla, säger han.
För att nå ut med budskapet samarbetar polis med bland annat kvinnojourer, brottsofferjourer och åklagare. Förundersökningar inleds numera i samtliga fall av närstående våld, vilket inte skedde under 1990-talet.
De som utsätts för våldet måste kunna känna ett förtroende för rättsväsendet, säger Leif Hemmingsson.
I en nationell jämförelse ser siffrorna för Sundsvall inte vidare positiva ut. Medan antalet anmälda våldsbrott ökat med 17 procent inom kommunen har ökningen \"bara\" varit fem procent i landet i snitt.
Huruvida polisen i Sundsvall arbetar effektivare med att minska mörkertalet än i övriga Sverige eller våldet i sig faktiskt ökat, kan Leif Hemmingsson inte svara på.
Jag ser bara att de polisiära rutinerna tycks fungera, säger han.
Framförallt är det misshandel mot kvinnor inomhus av bekant gärningsman som har ökat. Det första halvåret i år anmäldes 121 sådana fall till polisen, att jämföra med 161 under hela år 2000.
Men även misshandel mot män både inom- och utomhus av bekant gärningsman ser ut att ha blivit vanligare.
Våldet utomhus är ofta krogrelaterat och alkohol finns med i bilden. Under senare år har det etablerats nya krogar i Sundsvall vilket kan vara en orsak, tror Leif Hemmingsson.

Anmälda våldsbrott
Under det första halvåret i år anmäldes 553 våldsbrott till polisen. Det är en ökning med 17 procent sedan i fjol och 40 procent sedan år 2000.
I landet i snitt ökade anmälningarna med fem procent.
Nio av tio våldsbrott i Sundsvalls kommun rör någon form av misshandel.
Framförallt är det misshandel mot kvinnor inomhus av bekant gärningsman som har ökat. Det första halvåret i år anmäldes 121 sådana fall till polisen, att jämföra med 161 under hela år 2000.
Även i Ånge kommun har antalet våldsbrott ökat med nio fall sedan 2004. I Timrå var anmälningarna färre: 66 fall det första halvåret i år jämfört med 81 samma period i fjol.

Mer läsning

Annons