Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltför få söker hjälp mot inkontinens

/
  • Karin Stenzelius, med rötter i Kovland, är nybliven doktor i omvårdnad med inkontinens som sitt forskningsområde.

Inkontinens försämrar livskvalitén för många äldre.
Det finns behandlingar att få. Ändå är det få som söker dem eller ens använder hjälpmedel.
Det har Kovlandsfödda Karin Stenzelius, född Eriksson, funnit i en avhandling som nyligen gav henne doktorshatt i Lund.

Annons
Till grund för avhandlingen ligger en undersökning bland 8 000 män och kvinnor över 75 år om hur urin- och avföringsinkontinens påverkar deras liv.
De får inte riktig hjälp. Det verkar som om de inte söker hjälp heller, kanske i tron att det inte finns behandling, säger Karin Stenzelius.
Bara hälften använder hjälpmedel. Resten byter kläder eller döljer problemet så gott de kan, säger hon.
Självklart blir livskvalitén lidande för den som inte törs lita på sina kroppsfunktioner. Risken är stor att man isolerar sig, stannar inomhus och får sämre hälsa.
Karin Stenzelius lämnade Gårdtjärn och Kovland 1969 för att utbilda sig till sjuksköterska i Östersund. Hon har arbetat på flera platser både i Sverige och utomlands, bland annat i över fyra år i Etiopien.
Under de senaste fem åren har hon doktorerat på halvtid och arbetat som utbildningsansvarig vid urologiska kliniken vid Lunds universitetssjukhus.
Om inkontinens utreds kan det öppna sig flera sätt att hjälpa. Kanske kan det bli operation, kanske kan mediciner bytas ut om det är de som ger oönskade bieffekter, eller kanske kan kläder göras lättare att ta av och på.
Skam kan vara ett skäl till att människor inte söker hjälp. Men de kanske också tycker att det är ett banalt problem att besvära läkarna med, särskilt om de även lider av hjärtsjukdomar eller cancer, säger Karin Stenzelius.
Det talas mycket lite om inkontinens i samhället. Karin Stenzelius tror att mer kunskap, både hos allmänhet och sjukvårdspersonal, kan vara ett sätt att angripa problemet.
Framför allt gäller det avföringsinkontinens. Och även om vi pratar om urininkontinens hos kvinnor så har män samma problem i de här åldrarna, och det talas det väldigt lite om. Män använder mindre hjälpmedel, kanske för att de inte har någon tradition att bära binda, säger hon.
Själv ser hon som nybliven doktor i omvårdnad fram emot att få hjälpa till att bygga upp ett inkontinenscentrum vid sitt sjukhus. Mest gläds hon över att få fortsätta med forskningen där.

Mer läsning

Annons