Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid på tå för att lära ut dans

/
  • Vivi Östberg Thorelli
  • Vivi Östberg Thorelli är diplomerad danspedagog med examen vid danshögskolan. Sedan 1982 driver hon Vivis dansskola i Sundsvall.
  • Vivi har drivit sin dansskola på samma adress sedan 1986. Miljön i den gamla sekelskiftesvillan är speciell.

Hon har lärt tusentals barn i Sundsvall att dansa i över 30 år.
Och hon är fortfarande själv i toppform.
– Jag måste hålla i gång för att orka med mitt yrke, säger Vivi Östberg Thorelli.

Annons

Alla medelpadingar som är intresserade av dans har någon gång kommit i kontakt med Vivis dansskola. Skolan är sedan decennier väl förankrad inom dansområdet. Och Vivi Östberg Thorelli får arbeta med det roligaste hon vet.

– Det är jätteroligt att det fortfarande går så bra, de barn och ungdomar som söker sig hit är motiverade och jag behöver aldrig annonsera efter nya elever, säger Vivi Östberg Thorelli.

Vivi Östberg Thorelli är född och uppvuxen i Älmhult i Småland. I uppväxten handlade det mycket om musik och friidrott. Vivi lärde sig tidigt spela blockflöjt och på högstadiet blev det fiol. Hon tränade friidrott med en storebror och det ledde till framgångar. Vivi blev fysiskt vältränad. Rörelser och dans kom in i hennes liv på ett naturligt sätt.

– Jag hade en flickdröm om att bli dansare och jag bestämde mig helt enkelt för att jag på något sätt skulle hålla på med det, förklarar Vivi.

14 år gammal såg hon operan Läderlappen på Malmö stadsteater. Det gjorde ett mycket starkt intryck på henne. Hon blev mycket medveten om hur rörelser och musik hör ihop.

Efter gymnasiet gick Vivi en handelsutbildning i Malmö. Hon behövde en försörjning i väntan på det hon verkligen ville göra. 1966 flyttade Vivi med sin dåvarande man till Sundsvall och ett år senare föddes dottern Carina.

Vivi kom in på balettakademin i Stockholm. Målet var att bli danspedagog. Under tiden tog hon privatlektioner. Vivi passade även på att förkovra sig inom flamenco och karaktärsdans och frilansande som chefssekreterare.

1975 kom Vivi in på danshögskolan. Det var en treårig utbildning och Vivi gick ut som diplomerad danspedagog med kunskap inom en rad dansstilar.

– Under totalt fem och ett halvt år pendlade jag mellan Sundsvall och Stockholm. Det var krävande och utbildningen var tuff, berättar Vivi.

Som färdigutbildad danspedagog kunde hon satsa allt på att förverkliga drömmen om att ha dansen som yrke.

Efter några år som anställd inom studieförbund startade Vivi en egen verksamhet 1982. Hon startade med dansutbildningar i egen regi och det som blev Vivis dansskola flyttade in i de nuvarande lokalerna 1986. En sekelskiftesvilla gjordes i ordning för ändamålet. Huset på Norra järnvägsgatan fungerade även som bostad i början.

Genom åren har barn och ungdomar lärt sig barnbalett, klassisk balett, fridans, flamenco, karaktärsdans och jazzdans hos Vivi. Det finns även kurser för vuxna. Att dansa hos "Vivis" har blivit ett begrepp.

Vivi har även gjort egna föreställningar och uppträtt i ett stort antal egna koreografier i Södra Norrland, främst i Sundsvall med omnejd. Hon hade en egen dansgrupp med namnet "Hela baletten" som var verksam fram till 1994.

Som mest har Vivis dansskola haft 480 elever samtidigt. Vivi har aldrig haft någon anställd utan tagit hand om allt själv. Under åtta år drev hon även en dansskola i Hudiksvall.

Nu under mogen ålder har Vivi gjort en lätt nedtrappning av verksamheten. Hon unnar sig tid att syssla med eget musicerande på fiol och piano. Det handlar mest om klassisk musik med något inslag av svensk folkmusik. Hon är med i lokala musikgruppen "Flageoletterna" som för närvarande är vilande.

Vivi Östberg Thorelli har ännu inga planer på att sluta med dansskolan.

– Det är och har alltid varit lika roligt att se hur barn och ungdomar utvecklas och förkovrar sig inom dansen. Det är fortfarande härligt att få ha sitt stora intresse som yrke, säger Vivi Östberg Thorelli entusiastiskt.

Mer läsning

Annons