Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvar och lek under sommarskolan

/
  • 16-åriga Asha Abdullahi slår ett slag för sin framtid. Under de tre dagarna som kommunens sommarskola har pågått har hon fått flera nya kompisar.
  • Systrarna Asha och Sadia Abdullahi talar god svenska och siktar på fortsatta studier. Sommarskolan tros kunna underlätta när det gäller den biten.
  • Snickaren och bandytränaren Simon Hansson är med och arrangerar sommarskolans eftermiddagsaktiviteter.
  • Hamid Mosavian har bara varit i Sverige i en och en halv månad. Under sommarskolan får han med Simon Hanssons hjälp inblick i vad Sundsvall kan erbjuda unga i aktivitetsväg.

Matte, svenska och diverse fritidsaktiviteter står på schemat under sommarskolan för nyanlända tonåringar.
– Jag ska börja nian nu. Sedan vill jag bli målare, det är mitt drömjobb, säger 16-åriga Asha Abdullahi innan hon svingar golfklubban.

Annons

Det är Sundsvalls kommun som arrangerar den två veckor långa sommarskolan för utlandsfödda ungdomar som bor i kommunen.

Selånger bandys tränare Simon Hansson och proffsboxaren Kennedy Katende planerar eftermiddagsaktiviteterna när svensk- och mattelektionerna är avslutade.

– Det är otroligt spännande. Jag har egentligen semester från mitt jobb som snickare men jag vill gärna bidra till att de här ungdomarna får en bra start i Sverige, säger Simon Hansson.

Den här eftermiddagen ägnas åt minigolf.

– I går spelade vi fotboll och i morgon blir det frisbeegolf, berättar Simon.

Medan Hamid Mosavian från Afghanistan bara har varit i Sverige i en och en halv månad lämnade Asha och Sadia Abdullahi Somalia för tre år sedan.

– De som har varit här lite längre hjälper de nyanlända och det verkar som om alla tycker det är roligt, vi har haft full närvaro hela veckan, säger Simon Hansson.

Sadia Abdullahi vet ännu inte vad hon vill göra i framtiden men lillasystern Asha har bestämt sig. Hon vill börja på Västermalm och att bli målare är målet.

Asha Abdullahi trivs i Sundsvall.

– Det är ju fred här och ingen diktatur, säger hon.

Sommarskolan är öppen för såväl ensamkommande barn, som barn som har sina familjer i Sundsvall.

Syftet med skolan är att den ska underlätta fortsatta studier och att ungdomarna ska få insikter om hur det är att leva och bo i Sverige. Projektet arrangeras i samarbete med Vuxenskolan.

– Behovet har uttryckts från flera håll, bland andra från Estonte, kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn, och det var mycket uppskattat förra året, säger Saleh Dirawi, integrationssamordnare vid Sundsvalls kommun.

Mer läsning

Annons