Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga brister i nytt röntgensystem

Övertandläkare Per Nelvig ifrågasätter det nya röntgensystemet som införts i folktandvården i Västernorrland. I ett brev till Socialstyrelsen påpekar han och en kollega från Umeå att systemet lider av allvarliga brister i datasäkerheten.

Annons
Folktandvården i nio landsting har tillsammans upphandlat ett nytt, digitaliserat röntgensystem. Tanken är att systemet ska införas på i stort sett samtliga kliniker där.
Västernorrland är ett av de berörda landstingen. I Sundsvall har systemet redan använts under ett år på ett flertal kliniker.
Men tandläkarna som använder det nya systemet är missnöjda. Detta står i ett brev som nyligen skickades till Socialstyrelsen, undertecknat Per Nelvig, övertandläkare i Sundsvall, och Per-Erik Legrell, övertandläkare i Umeå, en annan berörd stad.
I brevet konstaterar de att det nya röntgensystemet inte har någon inloggning. Det går alltså inte att spåra om någon obehörig har tittat på en patients bilder eller gjort ändringar. Felmärkta bilder skapas också lätt i systemet.
Nu frågar Per Nelvig och Per-Erik Legrell Socialstyrelsen om landstingen verkligen ska fortsätta införa systemet i nuvarande form på ännu fler kliniker. Övertandläkarna vill även veta vilka rutiner som ska gälla för att säkerställa att röntgendata inte förändras eller felmärks.

Mer läsning

Annons