Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanser - en bristvara

En ambulans har brunnit. En står på verkstad. En tredje är utlånad. Och sjuktransportbilen har platschefen Per Bergman tagit för resa till en konferens i Västerås. Kort sagt, ambulansbrist råder i Sundsvall.

Annons
Minst fem akutambulanser ska finnas att tillgå. Det beslutades när den nya organisationen sattes i verket. I dagsläget är det också exakt vad som finns att tillgå. Varken mer eller mindre. Eftersom tre ambulanser är borta av olika orsaker.
Situationen kompliceras av att sjuktransportbilen, som införskaffades för att skjutsa patienter från sjukhem och bostäder till röntgen och andra undersökningar eller för hemtransport, inte finns tillgänglig. Den har platschefen valt att använda för transport för sig själv och kollegor till branschkonferensen i Västerås.
Därför tvingas nu akutambulanserna att utföra de transporter som specialfordonet var ämnat för. Om en eller flera allvarliga händelser inträffar kan situationen bli mycket ansträngd.
ST försökte under gårdagskvällen att komma i kontakt med Per Bergman för att få information om hur underhållet av bilarna sköts, och hur det kunde komma sig att sjuktransportbilen använts i ett helt annat syfte än vad den är ämnad för. Per Bergman som befinner sig på konferensen valde dock att koppla bort samtalen och så småningom koppla in röstbrevlåda i stället.
Konferensen varar till och med onsdag.

Mer läsning

Annons