Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amningshjälpen tvingas sluta

Amningshjälpen i Västernorrland tänker lägga ned sin verksamhet. Orsaken är att föreningen inte får ekonomiskt stöd för fortbildning och till att utbilda nya hjälpmammor.

Annons
Det handlar om småsummor men vi lägger ned mycket av vår tid på det här och då känns det inte rätt att familjen dessutom ska behöva stå för kostnaderna, säger hjälpmamman Eva Ärnström.
Hon var den som startade om länets förening för snart tio år sedan.
Tidigare var vi sju hjälpmammor i Västernorrland men under de senaste åren har det bara varit jag och Anette Lindeskog, säger Eva Ärnström.
Amningshjälpen är en förening med lokala grupper i nästan alla län, man har 110 till 120 aktiva medlemmar i Sverige. Hjälpmammorna jobbar ideellt för att stötta mammor som har problem eller funderingar kring amning. I Västernorrland har stödmammorna tagit emot samtalen på sina privata hemtelefoner.
Under det senaste året har det blivit lite färre samtal, mellan 150 och 200 samtal per år. Fast under de perioder vi avlastar Stockholmsgruppen får man fem till femton samtal per dag, säger Eva Ärnström.
En del av dem som ringer behöver bara få ställa sina frågor och känna att de har stöd, andra behöver mera hjälp.
Ibland har vi åkt till mammor här i närområdet om vi känt att de behövt extra stöd. Vi har hela tiden känt att föräldrarna uppskattar oss men efter tio år behöver det komma in nya hjälpmammor som kan ta över. Tyvärr har vi inte fått bidrag för att utbilda dem när vi ansökt om pengar hos landstinget.
Inte heller har hon och Anette Lindeskog fått ekonomiskt stöd för att själva kunna åka på de fortbildningar som Amningsföreningen kräver att hjälpmammorna ska gå två gånger per år.
Men nu när vi sagt att vi ska sluta har det blivit så starka reaktioner så nu får vi se hur det blir. Vi hoppas jag att det ska komma nya hjälpmammor som vill ta över så att Amningshjälpen kan finnas kvar i länet även i framtiden, säger Eva Ärnström.

Mer läsning

Annons