Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders vinst blev ett startskott

/
  • Anders Lövgrens innovatörsbana tog fart efter att han vann

I år tar tävlingen "Jag har en idé" klivet från Sundsvall till att finnas i hela länet. Idéer och uppfinningar samlas för att tävla mot varandra.
– Vi vill få fler entreprenörer att ta steget ut på marknaden, säger Johan Larsson som är en av personerna som administrerar tävlingen.

Annons

I tävlingen "Jag har en idé" som hålls av Åkroken business incubator kan påhittiga länsbor tävla med sina idéer.

Först hålls en rad kommuntävlingar, i Sundsvall den 20 oktober, för att ta fram bidragen till regionfinalen som hålls den 17 november. I förlängningen kan vinnarna få hjälp att ta idéerna vidare ut på marknaden.

Den 27 september är deadline för att skicka in sin idé till tävlingen i Sundsvall.

– De kan till exempel vinna presentkort på utbildning, rådgivning eller marknadsföring eller sådant som behövs för att nå ut med idén. Ett "lyckas med din idé-kit" skulle man kunna kalla det, säger Johan Larsson.

En Sundsvallsbo som lyckats med att ta sin uppfinning till marknaden är Anders Lövgren. Med sin uppfinning som får julstjärnorna att hänga rakt i fönstren vann han idétävlingen 2011 och efter det följde en tid av utveckling av produkten, försäljning hos Clas Ohlsson och nu har han sålt rättigheterna till Gnosjö Konstsmide.

– När jag vann tävlingen var jag helt ny som innovatör. När jag var med var produkten inte färdig utan jag hade mer en skiss på hur den skulle bli. Det är en stor fördel med tävlingen, att det inte behöver vara något helt färdigt som man presenterar.

För Anders har resan från skiss till en försäljning av produkten inneburit många nya erfarenheter och kontakter.

– Det har varit en massa olika steg som varit lärorika. Att vara med i tävlingen var en signal till mig själv att jag bestämt mig och tror på idén. I år kommer jag att lämna in en idé som är stor och mycket annorlunda mot "Hänga Rakt". Jag tror den kan förändra Sundsvall!

Från Sundsvall-Timrå Uppfinnare- och Innovationsförening är man också positiva till tävlingar som "Jag har en idé"

– Det kan vara svårt att få ut en uppfinning på marknaden, då gäller det ofta att vara en driven företagare. Det är bra att den här typen av tävlingar finns, det kan bidra till att fler kan nå ut, säger Ingemar Häggkvist.

Mer läsning

Annons