Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra skolor kan läggas ned

Inom två år är det aktuellt med nya skolnedläggningar. Det säger Leif Nilsson (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, efter beslutet att backa om Nedansjö skola.

Annons
ST möter en avslappnad Leif Nilsson i hans lilla tjänsterum i kommunhuset. Det är dagen efter han och de andra skolpolitikerna fått ta tillbaka beslutet om att lägga ner Nedansjö skola.
Fullmäktigegruppen satt på förmiddagen och diskuterade. Till slut blev ni överkörda. Vad betyder det för din politiska trovärdighet?
Så här är det i politiken. Det är snabba och tvära kvast. Nu blev det så här och vi måste respektera fullmäktiges beslut.
Varför svängde partiet?
Det blev en diskussion om vad jag sagt och inte sagt i fullmäktige. Eftersom det fanns en osäkerhet blev beslutet att dra tillbaka alltihop.
Vad har du sagt i fullmäktige tidigare?
Jag har för mig att jag bara sade att Liden och Anundgård skulle upp i fullmäktige. Men det är svårt att veta vad jag sade exakt, det kommer jag inte ihåg helt enkelt.
Är det inte viktigt att komma ihåg vad du säger i så här viktiga frågor?
Visst är det det. Men det är bara att konstatera att det är oklart vad jag sagt.
Nu till din nämnds roll. Är det framtidens melodi att ni ska fatta svåra beslut som sedan rivs upp av fullmäktige?
Det där blir en tolkningsfråga. Vår delegationsordning säger att nämnden ska besluta om start eller nedläggning av skolor. Så tycker jag också att det ska vara även i fortsättningen.
Fortfarande finns det för många skollokaler. Hur ska ni lösa det?
Nu får vi ta tillbaka det här till nämnden och försöka lösa det på annat sätt. Helt klart måste något göras. Till år 2010 mister vi närmare 1000 elever. Det betyder cirka 40 miljoner kronor i mindre intäkter.
När kommer åtgärderna?
Det kan jag inte säga exakt idag. Men inom de närmaste två åren måste vi börja hitta nya åtgärder. Det kan bli skolnedläggningar.
Nedansjö då. Vad händer där nu?
Skolan blir kvar i minst ett år till. Vi måste göra en ordentlig utredning efter det här. Sedan ska ärendet upp till fullmäktige igen. Efter det finns ingen möjlighet till överprövning.
Hur ser du själv på de senaste månadernas händelser?
Det var en värre storm om förskolorna år 2003. Då fick jag 400 mejl. Jag tycker inte att det är så farligt. Att ta den här typen av diskussioner är en del av det här uppdraget. Jag tycker fortfarande att det här är oerhört roligt och intressant.
Har du blivit hotad någon gång den senaste tiden?
Nej, jag har inte märkt av något sådant. Jag har varit ute på många diskussioner, men det har varit bra stämning och konstruktiva samtal. Jag tycker att det är viktigt att vara ute och diskutera även efter att besluten fattats.

Mer läsning

Annons