Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andrahandsuthyrning ett problem

Studenter i Sundsvall har hittat ett nytt sätt att tjäna pengar under sommaren. Trots förbud försöker flera att under sommaren hyra ut sina studentbostäder.

Annons
Att de inte själva betalar någon hyra under sommarmånaderna juni och juli tycks inte vara något hinder. Det är på blocket som ägaren det kommunal bostadsbolaget Mitthem har hittat ett antal som försökt göra de här försöken.
Att det handlar om att tjäna pengar råder det inget tvivel om. Ett av försöken var mer än tydligt då det angavs att det var den som bjöd högst skulle få hyra.
Vid kontakt med de berörda har de förstått vad de gett sig in på och lovat att omedelbart dra tillbaka annonsen.
Gör de ett andra försök kan de tappa kontraktet, berättar Erik Liljeström marknadschef vid Mtthem.
För de som hyr studentbostäder råder det inget tvivel om att gjort något som inte är tillåtet. I kontraktet som tecknats mellan Studentbostäder och studenten står det tydligt att bostaden inte får hyras ut i andra hand.
Orsaken är att det bara är studenter som får hyra dessa lägenheter, säger Erik Liljeström.
Problemen finns även i Mitthems andra lägenheter även om reglerna här är annorlunda.
Här är uthyrning i andra hand tillåten dock endast efter det att företaget godkänt förfarandet.
Här tar dock hyresgäster med kontrakt på lägenheten en uppenbar risk. Händer det något så är det den med kontraktet som är ansvarig. Ett exempel är om det sker störningar så att störningsjouren tvingas rycka ut.
Då blir det den som har kontraktet som får betala 700 kronor som det kostar, konstaterar Erik Liljeström.
Samma sak är det med ett annat aktuellt fall där det skedde en knivskärning i en lägenhet i ett område på västra sidan av Sundsvall. Den lägenheten var uthyrd i andra hand helt enligt reglerna med kontakt med ägaren Mitthem.
Trots det kommer personen vars namn står på hyreskontraktet att tvingas betala eventuella skador och åtgärder som krävs för att återställa bostaden i dess ursprungligt skick.
Enligt Erik Liljeström är det endast ett tiotal lägenheter som är uthyrd i andra hand. Efter den senaste händelsen kommer företaget att bli mer restriktiva med att tillåta förfarandet. Det kommer endast att ske i ömmande fall som där hyresgästen under en tid arbetar eller studerar på annan ort.
Det kan dock finnas fler som hyr ut i andra hand men då utom företagets vetskap.
Då riskerar den med kontraktet att mista det, säger Erik Liljeström.

Mer läsning

Annons