Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita Ekberg är död

/
  • Marcello Mastroianni och Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi. Scen ur filmen

Den svenska filmstjärnan Anita Ekberg är död. Skådespelerskan avled enligt flera italienska medier på söndagen på ett sjukhus i staden Rocca di Papa utanför hemstaden Rom. Hon blev 83 år gammal.

Annons

Anita Ekberg föddes den 29 september 1931 i Malmö. Hon inledde sin karriär som fotomodell och vann 1951 skönhetstävlingen Fröken Sverige. Segern tog henne till Miss Universum-finalen i USA, och därefter tog skådespelarkarriären snabbt fart - trots att den unga svenskan inte talade ett enda ord engelska. Under sin karriär gjorde Anita Ekberg ett sextiotal filmer, men inte en enda i Sverige.

Sitt genombrott fick hon i "Krig och fred" från 1956, men allra mest känd är Ekberg för rollen som Sylvia i Federico Fellinis "Det ljuva livet" ("La dolce vita") från 1960. Scenerna där Ekberg och Marcello Mastroianni badar i fontänen Fontana di Trevi i Rom har blivit en klassiker.

På söndagsförmiddagen avled Anita Ekberg på ett sjukhus utanför Rom, efter en tids sjukdom.

Nöjesprofilen och nära vännen Lars Hector, som känt Ekberg i nästan 40 år, minns stjärnan som en både spännande och jordnära person.

– Hon var karismatisk - en fläkt från den stora världen som kom till Malmö. Och så visade det sig att hon var en rejäl Malmötjej fortfarande när man lärde känna henne. En genuin vän, säger han till TT.

"En uppenbarelse"

Lars Hector framhåller "Det ljuva livet" som Ekbergs största stund i karriären. 2010 var Anita Ekberg på Sverigebesök för att fira filmens 50-årsjubileum, och då talade hon om de berömda fontänscenerna.

– Vi filmade i januari, och vattnet i fontänen kom från bergen. Det var iskallt. Jag kunde inte känna mina ben efteråt. Man fick bära mig från fontänen, mindes skådespelerskan, och berättade för TT att hon från början inte trodde på filmen.

– Ingen av oss trodde att filmen skulle bli så framgångsrik. Min roll gjorde den till en sådan framgång.

Filmkritikern och kulturjournalisten Nils Petter Sundgren minns som de flesta andra Anita Ekberg framförallt från från just ovan nämnda film.

– Det var hennes närvaro som var det utmärkande. Man såg, precis som hennes motspelare Marcello Mastroianni, henne som närmast en uppenbarelse, säger han.

Tidigare kulturministern Leif Pagrotsky minns i ett inlägg på Facebook sitt möte med Anita Ekberg 2006, i samband med hennes 75-årsdag.

"Hon var bitter över att Sverige och dess regering aldrig visat henne någon uppskattning, det ville jag rätta till. Hon var en sann primadonna, dominerade hela lunchen", skriver han.

För TT berättar han att Ekberg var mycket nöjd med tillställningen, och att hon bjöd honom att komma och hälsa på henne i Rom:

– Så här i efterhand ångrar jag att det aldrig blev av.

"Väldigt lycklig"

Anita Ekberg var sedan många år tillbaka bosatt i en villa utanför Rom. Bortom glamouren som omgav henne fanns en stark kärlek till vardagslivet, berättar Lars Hector.

– Anita uppskattade sin vardag väldigt mycket och trivdes bra i sitt hem utanför Rom, där hon odlade oliver och grönsaker. Hon var väldigt lycklig i Italien.

Vännerna träffades senast i höstas, i samband med att Hector anordnat ett större arrangemang i Italien. Ekberg var inbjuden som hedersgäst.

– Hon hade väldigt svåra smärtor och var tagen av sin sjukdom. Men när hon kom upp på scenen var hon strålande, säger han och fortsätter:

– Med sin otroliga skönhet så bar hon sin ålderdom på ett stolt och fint sätt, tycker jag. Hon hade aldrig problem med sin ålder och klagade aldrig över sin sjukdom.

Enligt italienska medier hade stjärnan vårdats på sjukhus i Rocca di Papa utanför Rom en tid innan hon på söndagsförmiddagen avled.

Anita Ekberg blev 83 år gammal.

Therese Lindström/TT Urban Tjernberg/TT Anna K Eriksson/TT

noje@tt.se

Mer läsning

Annons