Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anklagas för att bryta mot lagen – Björk försvarar nya inköpsregler

/

Majoriteten fick igenom beslutet att införa en ny inköpsstrategi i kommunen.
Oppositionen menar att beslutet bryter mot lagen, men kommunalrådet Peder Björk försvarar beslutet.
– Vi delar inte den uppfattningen och är beredda på att det kommer att prövas, säger han.

Annons

Läs också: Ny strategi för upphandlingar – nu ställs hårdare krav.

Den politiska majoriteten har haft som ambition att förändra kommunens inköpsstrategi och ställa tydligare krav på de företag som anlitas.

Det har handlat om sociala, etiska och miljömässiga krav, men även krav på kollektivavtal.

Det är här som det finns en tydlig skiljelinje mellan partiblocken.

– Det känns fullständigt absurt och det slår hårt mot det lokala näringslivet. Dessutom är det olagligt att ställa sådana krav på kollektivavtal. Vi tycker det räcker med att säga kollektivavtalsliknande villkor, säger Jörgen Berglund (M), oppositionsråd.

Kommunalrådet Peder Björk tycker annorlunda.

– VI håller inte med, men vi är beredda på att den här inköpsstrategin kommer att prövas i så fall. Då får vi se. Men vi tycker att det viktigt att en kommun tar ansvar i den här frågan och upphandlar från företag som har schyssta villkor. För övrigt var det överraskande och dåligt att oppositionen inte ens kom med ett förslag själva, säger han.

Han menar att kommunen kommer att spara pengar på att jobba aktivt med inköp utifrån den nya inköpsstrategin . I underlaget beräknar koncernstaben kostnaderna till 7 miljoner 2016 och 9 miljoner året efter.

– Det är inga siffror som vi föreslagit utan det är koncernstabens beräkningar. Vi kommer att återkomma med ett förslag på finansiering, säger han.

– Det blir mycket dyrare för kommunen då en organisation för detta ska skapas. Kommunen har nu utgångspunkten att de mindre företagen gör fel, men deras villkor kan många gånger vara bättre, menar Berglund.

Slutgiltigt besked kommer att tas i fullmäktige.

Mer läsning

Annons