Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annan utrustning hade kunnat räddat Lyckan

Hade annan utrustning kunnat göra släckningen effektivare vid branden i kvarteret Lyckan? Det funderar räddningstjänsten över i sin egen rapport om insatsen.

Annons
Den gamla byggnaden krånglade till släckningsarbetet när det började brinna på O\'Learys för två månader sedan.
Bland annat fördröjdes arbetet av ett igenmurat trapphus.
Vi trodde att vi kunde gå upp bakvägen och angripa elden från två håll, men vi kom aldrig upp den vägen för det tog stopp, berättar Bengt Granström, som var räddningsledare på platsen.
I räddningstjänstens insatsrapport som nu är klar beskrivs hur nedsalade tak och schakt mellan våningarna bidrog till att elden kunde spridas. För att minska brandgastrycket och rädda Världshuset togs hål i taket vid väggen mellan byggnaderna.
Att rädda gallerian var det stora målet.
Vi känner själva att vi gjorde en bra insats som lyckades rädda Världshuset. Om elden gått vidare dit hade ännu större värden gått till spillo, säger Bengt Granström.
Det hade varit en bonus att även rädda byggnaden där O\'Learys ligger.
I rapporten nämns ett automatiskt brandlarm som något som kan förhindra liknande olyckor. Med ett sådant hade räddningstjänsten larmats tidigare.
Ett annat tänkbart förbättringsförslag är att skaffa skärsläckare, som med hjälp av högt vattentryck och aluminiumpulver kan skära genom metall såväl som trä, samtidigt som man kan släcka med den. Med en sådan kan det gå lättare att göra hål i väggar för att minska brandgastryck.
Kanske är det något vi skulle ha haft. Men jag vet inte om den är effektiv även för att skära i golv, säger Bengt Granström.

Mer läsning

Annons