Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda skylt vid övergångsställe på Fridhemsgatan

/
  • En okänd skylt har dykt upp i hörnet Fridhemsgatan - Härstavägen på Skönsmon i Sundsvall och den blåvita tingesten talar sitt tydliga språk.
  • Här passerar många äldre. Bilister på Fridhemsgatan varnas nu med en ny skylt föreställande en äldre dam med rollator.

Iklädd kappa och basker befinner sig den äldre damen mitt på Fridhemsgatan, med rollatorn i högsta hugg. Hon blir kvar vid refugen, eftersom hon bara finns på den nya skylt kommunen låtit sätta upp.

Annons
Damen är vit och bakgrunden blå. Ovanför hennes huvud signaleras 30. Den nya skylten har suttit på Fridhemsgatan i höjd med Härstavägen någon vecka nu.
Det är för mycket karlar på skyltarna och många gamlingar går över på Fridhemsgatan, vi rekommenderar att man kör 30. På toppen ska vi sätta trafikdelarpilar, säger Lars Rudin, fastighetskontorets områdeschef.
Historien bakom skylten är att det varje år byggs ett tiotal refuger på utsatta övergångsställen i Sundsvall, refuger som ska markeras. Just den på Fridhemsgatan är smal eftersom körfälten kräver sitt utrymme.
Det blir lite problem med snöröjningen, men det får vi ta, säger Lars Rudin.
Beställare och initiativtagare av den annorlunda markören är trafikingenjör Eva Forslund.
Jag hade hört talas om den och sett den i broschyrer, men inte i verkligheten. Den ska vara vanlig i södra Sverige, säger Eva Forslund.
Hon har sett andra alternativ också, barn med ryggsäckar utanför skolor och någon som leker med en boll utanför dagis.
Det är lite roligt att prova. Om den inte fungerar eller om vi får klagomål tar vi bort den, säger Eva Forslund.
Rent spontant tycker hon att damen behöver höjas för att synas bättre. Så småningom ska skyltens effektivitet utvärderas.
Viktigast är att trafikanterna uppmärksammar refugen.
Rent juridiskt har det inget värde, finns en annan skylt som visar 50 är det den som gäller. Det rätta sättet hade varit att markera annan fara och sedan ha en tilläggstavla för vad man varnar för, säger Hans-Olov Johansson trafikingenjör på Vägverket i Gävle.
Egentligen är det bara de skyltar som finns med i vägmärkesförordningen som ska sättas upp av väghållaren, men ganska många hittar på egna märken.
Hans-Olov Johansson känner igen damen med rollatorn från tidigare försöksverksamhet.
Det är inget som finns i vägmärkesförordningen. Men om det är väghållaren som har satt upp den så är det ingen som plockar bort den i alla fall, säger Hans-Olov Johansson.

Mer läsning

Annons