Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en stöld i Lidens gamla kyrka

/
  • Det finns flera likheter med andra inbrott i den gamla kyrkan. En bänk bars fram till den södra sidan där sedan det blyinfattade fönstret krossades.

Natten mellan fredag och lördag slog tjuvarna till ännu en gång mot Lidens gamla kyrka. Avsaknaden av larm gjorde det lätt för tjuv­arna som kunde jobba ostört. —  Kyrkogårdsutskottet med dess ordförande Rose Marie Zetterqvist är ansvariga och borde avgå för att det saknas larm, hävdar Anders Wästfeldt medlem i Lidens kyrkoråd.

Annons
Det var det femte inbrottet och tillvägagångssättet var nästan identiskt med flera av de tidigare. Bara någon vecka efter det att kyrkan stängt för sommaren slog tjuvarna till.
Enligt Anders Wästfeldt måste inbrottet skett någon gång efter klockan 22 på fredagskvällen och 11 på lördagen.
Tillträde skaffade tjuvarna sig genom att bära fram en bänk till kyrkväggen och sedan krossa det blyinfattade fönstret på den södra sidan av kyrkan. De har sedan släpat med sig en stege in för att nå de figurer vid altartavlan som de tänkt stjäla.
Allt gick uppenbarligen inte enligt planerna. Försöken att bryta loss två träfigurer från predikstolen blev bara halvgjort eftersom något troligen skrämde tjuven eller tjuvarna på flykt. Vid upptäckten hängde en av figurerna nästan löst och den andra var bruten.
Bitterheten är stor i Liden efter det nya inbrottet.Minst två 30 till 40 centimer höga träskulpturer från mitten av 1750-talet blev tjuvarnas byte.
 Det är ovärderliga kulturskatter som vi ännu en gång blivit av med, säger Anders Wästfeldt.
Han är kritisk till hur Liden blivit behandlad av kyrksamfälligheten som han anser styrs från Sättna. Beslut som fattats av kyrkorådet
i Liden har, enligt honom, förhalats under flera år. Att ta bort granhäcken runt kyrkan som ger tjuvarna perfekt skydd har varit ett av kraven.
 Under de fyra år jag suttit i kyrkorådet har det också varit ett ständigt tjat om larm, säger Anders Wästfeldt.
Rose Marie Zetterqvist ställer sig oförstående till kritiken. Enligt henne har kyrkonämnden för de fyra församlingarna beslutat att installera larm under hösten.
När det gäller den höga granhäcken är den skyddad vilket gör att församlingar inte har någon beslutsrätt.
Leif Hjältman
leif.hjaltman@st.nu
060-197148

Mer läsning

Annons