Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anorexia inte på landstingsagendan

/
  • Kajsa-Stina von Plato har levt med anorexia i sex år, sedan hon var fjorton år gammal. Hon tycker inte hon får tillräcklig hjälp att bota sjukdomen.
  • Ewa Back (S), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden Landstinget Västernorrland.

Att det skulle finnas brister i anorexiavården i länet, det är inget som tagits upp på politisk nivå.
– Så länge jag har suttit har det inte varit uppe på agendan, säger Ewa Back (S), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Annons

I går berättade Dagbladet om Kajsa-Stina von Plato, som upplever att hon inte får någon riktig hjälp mot sin anorexia.

Hon upplever att fokus endast läggs på det kroppsliga, att hon ska gå upp i vikt. Inte på det själsliga, som att få terapi för att bota den underliggande orsaken till anorexian.

Nu har Kajsa-Stina riktat ett brev till politikerna i landstinget där hon framför sin kritik.

– De sa till mig när jag var tvångsintagen, "vänd dig till politikerna då, om du inte är nöjd med vården", det har jag gjort nu, säger hon.

Men anorexiavården har inte varit på agendan på mycket länge.

– Verksamheten får flagga till oss politiker om man behöver mer resurser, det är inget som har kommit till mig i alla fall, säger Jacomina Beertema (M) landstingsråd.

Varken Ewa Back (S) eller Jacomina Beertema (M) har hunnit läsa Kajsa-Stinas brev än, men de säger att de ska det. De är också eniga i att all specialistvård skulle behöva ett tillskott. Specialistvården gick 280 miljoner back i år och det ser inte ljusare ut nästa år.

– Särskilt inom psykiatrin är behovet stort, ungdomar mår allt sämre och resurserna ökar inte i samma takt som kostnaderna, säger Jacomina Beertema (M).

Det enda sättet att få mer pengar är att höja landstingsskatten och skattetrycket är redan nog högt i länet menar Jacomina Beertema (M). Eftersom ökande ohälsa är ett nationellt problem tycker hon att statsbidraget borde öka.

Ewa Back (S) anser att inte bara sjukvården ska bära ett ansvar här, hon menar att ökad ohälsa är ett problem som berör hela samhället.

– Skola och föreningsliv borde vara med och jobba förebyggande. Ungdomar matas tidigt med stereotypa bilder av att man måste vara smal, nästan anorektisk för att duga. Den bilden skulle vuxenvärlden behöva samarbeta kring, säger hon.

På nästa fullmäktige behandlas frågan om mer pengar till missbruksvården, med ökande missbruksproblem bland unga är det en fråga som legat på agendan ett tag.

– Men jag skulle gärna välkomna mer information om anorexiavården i länet också, säger Ewa Back (S)

Mer läsning

Annons