Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansökningarna till Mittuniversitetet ökar med 14 procent

Antalet ansökningar till Mittuniversitet har ökat med 14 procent jämfört med i fjol. I hela landet har ansökningarna ökat med bara en procent. Det visar statistik från Verket för Högskoleservice, VHS.

Annons
Totalt erbjuder Mittuniversitetet ett 40-tal utbildningsprogram fördelat på 1855 platser. Antalet förstahands ansökningar är 3108 vilket ger 1,7 ansökningar per utbildningsplats, jämfört med 1,4 samma period förra året.
I hela Sverige är antalet förstahands ansökningar per utbildningsplats 2,3.
Ett antal utbildningsområden inom Mittuniversitetet har fler sökande per utbildningsplats än riket i genomsnitt. Det gäller till exempel utbildningar inom områdena information och kommunikation, idrottsutbildningar och beteendevetarutbildningar, samt olika utbildningar med språkinriktning.
Flest sökande per plats, 8,5, har grafisk design och kommunikation. Journalistprogrammet är god tvåa med 8,3 sökande per plats.
Den nya ortsoberoende yrkeshögskoleutbildningen med inriktning nätverksdrift och webbapplikationer, lärarutbildningen med inriktning mot grundskolans tidiga år, bildjournalistik och socionomutbildningen har lockat över fyra sökande per plats.
Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på utbildnings- och forskningsbyrån vid Mittuniversitetet är glad över att utbildningar inom idrottsvetenskap lockat fler sökande än högskolan i Malmö och universiteten i Umeå och Växjö.
Intresset för så kallade basårsutbildningar, vars syfte är att ge behörighet till högre studier, ökar rejält både i Sundsvall och Östersund. Där finns det två sökande per plats.
Men det finns utbildningar där det finns fler platser än sökande. Det gäller till exempel flera lärarutbildningar, ingenjörsutbildning inom data och elektronik, IT-system, data/elektroingenjör och Europautbildning. Ett riktigt bottennapp är systemvetarutbildningen i Sundsvall med fyra förstahandssökande till 30 platser.
Det går även att söka lokalt till fristående kurser och påbyggnadskurser. Den statistiken är inte klar än.

Mer läsning

Annons