Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet apatiska flyktingbarn ökar kraftigt

Antalet apatiska flyktingbarn ökar kraftigt. Åtta av dem finns i Västernorrland. Det visar en rapport om det tragiska fenomenet.

Annons
I hela landet finns 410 kända fall av apati hos flyktingbarn. Det kan röra sig om allt från barn som skolvägrar och drar sig tillbaka från all kontakt till barn som sondmatas i månader.
Antalet nya fall har närapå tredubblats mellan år 2002 och år 2004. De allra flesta av dem kommer från före detta Sovjet eller Jugoslavien.
Det visar en första rapport från regeringens utredare.
De flesta apatiska barn finns i storstadsområdena eller Norrbotten. I Västernorrland har åtta fall rapporterats in.
De vi har haft har varit väldigt sjuka, säger Alf Enbom, chef för barnpsykiatrin i Medelpad.
Enligt regeringsrapporten har många av familjerna sökt psykiatrisk hjälp tidigt efter ankomsten till Sverige. Och uppehållstillstånd innebär inte ett automatiskt tillfrisknande för barnen. Många kan behöva månader av rehabilitering
Här i Sundsvall har vi en som ett halvår efter uppehållstillstånd fortfarande inte tillfrisknat mer än litegrann, berättar Alf Enbom.
Vad som ligger bakom uppgivenhetssymptomen vet ingen säkert. En svensk undersökning tydde på att en gemensam faktor var att barnen bevittnat våld och sexuella övergrepp och att de lever i en hopplös situation.
Internationella rapporter om barn med liknande symptom finns, men då handlar det inte om asylsökande. Det tycks vara speciellt för Sverige.
Vad detta beror på vill regeringens utredare nu titta närmare på, liksom varför det händer just nu och vad man kan göra för att förebygga problemen.
Jag hoppas att man satsar mer på att hjälpa den här gruppen asylsökande på ett mer genomgripande vis, säger Alf Enbom, som för övrigt sagt upp sig från sitt jobb just på grund av bristande resurser.


\"Låt de apatiska barnen få stanna\"
Barnläkaren Staffan Mjönes i en debattartikel på sidan 27.

Mer läsning

Annons