Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet privata sjukförsäkringar fortsätter att öka

/
  • En övervägande del av det totala antalet privata sjukvårdsförsäkringar, 73 procent, betalas av arbetsgivaren – resten är privat betalda.

Privata sjukförsäkringar fortsätter att öka.
På ett år har antalet tecknade försäkringar ökat med 25 000 personer i Sverige.

Annons

Enligt statistik från Svensk Försäkring fanns det 619 000 privata eller arbetsgivarbetalda sjukförsäkringar i Sverige efter årets andra kvartal. Det är en ökning med 4,2 procent jämfört med samma kvartal 2014.

Av antalet sysselsatta mellan 15–74 år har i dag var tionde person en sjukvårdsförsäkring som betalas av arbetsgivaren.

Enligt samma källa har antalet privata sjukvårdsförsäkringar sexdubblats i Sverige sedan år 2000 och ökat med en halv miljon.

Utvecklingen får både kritik och applåder. Forskaren John Lapidus, ekonomie doktor vid Göteborgs Universitet skrev i en debattartikel i DN i våras att ökningen blivit möjlig tack vare den omfattande driftsprivatiseringen av svensk sjukvård de senaste decennierna: "Det finns ett moraliskt problem i att lagstiftningen utgår från att man ska ha vård efter behov och att vi parallellt etablerar ett system där man i princip kan köpa sig vård."

Anders Morin på Svenskt Näringsliv replikerade på samma debattsida att privata sjukförsäkringar avlastar den privata vården: "Privata sjukvårdsförsäkringar är ett viktigt komplement som inte ska motarbetas. Det förlorar alla på."

Ewa Back (S), Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) ordförande i landstinget känner en viss oro.

– Det här innebär på ett sätt att klyftorna ökar i samhället för dem som inte har den här möjligheten, säger Ewa Back.

Kan det på sikt urholka intresset för att betala skatt?

– Människor är intresserade av att det finns ett bra akut omhändertagande. De här privata försäkringarna täcker inte akutsjukvård på det sätt som den allmänna sjukvården gör, säger Ewa Back

Har du själv en privat sjukförsäkring?

– Nej. Jag tror att den offentliga vården kan tillfredsställa de behov jag har, säger Ewa Back.

Landstingets oppositionsråd Per Wahlberg (M) gillar inte heller utvecklingen.

– Samtidigt har man ett fritt val att lägga en summa på en sån försäkring via sitt fackförbund eller att man blir erbjuden av sin arbetsgivare. Men jag tycker det är tråkigt att det behövs, säger Per Wahlberg.

Varför är det tråkigt?

– Jag tycker att vi borde kunna klara av det här inom den offentliga vården, men jag tolkar ökningen som att det upplevs att det finns ett behov, säger han.

Har du själv en privat sjukförsäkring?

"Jag har en privat sjukvårdsförsäkring. Jag skaffade den för drygt 10 år sedan. Det är en kollektiv försäkring via civilekonomerna. Det är en så kallad "specialistvårdsförsäkring". Jag ser den som ett komplement till den offentliga vården.", skriver Wahlberg i ett mejl.

Mer läsning

Annons