Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen friår för Lena i hemtjänsten

/
  • Nu får Hjalmar Johansson klara sig ett år utan Lena Hermansson, undersköterska i hemtjänsten på Alnö. Lena tar ett friår,  efter att kommunen och arbetsförmedlingen kommit förbi trassliga regler.

Får ledigt trots trassliga regler På tisdag tar Lena Hermansson ett friår efter 13 års arbete i hemtjänsten. För första gången kan anställda i socialtjänsten utnyttja möjligheten till ledighet. Hindren i regelverket tycks vara övervunna.

Annons
Det här känns omtumlande, det gick så fort på slutet, säger Lena Hermansson, undersköterska på Alnö.
Hon och många andra fick avslag i våras, men sökte en gång till under sommaren eftersom det kunde finnas en öppning i reglerna.
Ändå hade inte Lena Hermansson räknat med att få friår.
Jag vet inte än riktigt vad jag ska göra. Det blir nog mest att greja hemma, kanske resa en del, säger hon.
Reformen friår blev en stor besvikelse för offentligt anställda förra året. Många kände sig lurade när det visade sig att ledigheten inte var möjlig.
Det gick inte att ersätta en friårsledig med en arbetslös samtidigt som det finns ett antal vikarier med förtur på samma arbetsplats. Så är det inom stora delar av kommun och landsting.
Det ledde till att arbetsförmedlingen till en början sa nej till nästan alla ansökningar om friår från de stora yrkesgrupperna i kommunen.
Men i somras kom en öppning vid socialtjänsten i Sundsvall. Trots att där finns 200 vikarier med förtur enligt lagen om anställningsskydd.
Allt började med beslutet att anställa tiotalet arbetslösa undersköterskor i äldrevården med hjälp av ett nytt statligt bidrag. Bidraget betalas bara ut om inga vikarier sägs upp i samma äldreomsorg. Socialtjänsten tvingades garantera alla vikarier jobb ett år framåt - och då öppnades dörren också till friårsvikariat.
Vikarierna blockerar inte längre möjligheten till friår eftersom de har arbete under hela perioden.
Det här kommer att hjälpa många fler som sökt ledigt, tror Roseli Utterberg, handläggare vid arbetsförmedlingen.
Personalchefen Harald Englund tycker att det är på tiden att hans anställda får chansen.
Är det några som behöver det här så är det grupper inom hemtjänst och äldreomsorg. Hittills har det mest blivit byråkrater som tagit friår, säger han.
Lena Hermansson har lite svårt att slita sig från arbetet i hemtjänsten under en viktig period med många förändringar. Hon är en engagerad person som gärna vill vara med och påverka.
Nu har hon i alla fall bestämt sig och tar ledigt med 65 procent av en redan låg lön.
Det gäller att ha lite sparat. Men jag hoppas att fler följer efter, säger hon.

Fakta/Friår
* I dag är 90 av årets 125 friårsplatser i Sundsvall beviljade.
* Den som tar ledigt ska i första hand ersättas av en långtidsarbetslös med lämplig bakgrund.
* Friåret kan räcka 3-12 månader och den ledige får 85 procent av sin akasseersättning.

Mer läsning

Annons