Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Applåder när skolfrågan vände

Ett tjugotal skolbarn med föräldrar präglade ett ovanligt kommunfullmäktige i går. Efter att barnen fått en redogörelse om de kommunala bolagen, var det dags för kovändningen i deras egen fråga, Nedansjö skola.

Annons
Applåder från åhörarna avlöste varandra i fullmäktigesalen. Parti efter parti gick upp och förklarade att de stödde det nya förslaget från socialdemokraterna och vänstern genom Ewa Back (s) kommunalråd.
Nedansjö skola ska utredas vidare, liksom en rad andra skolor.
Därefter är det fullmäktige, inte någon annan instans som tar besluten.
Det blir ett uppdrag som löper under ett antal år, förklarade Ewa Back.
Gladast av alla åhörare var kanske Freya Svedberg, 8 år, en mycket modig flicka från Nedansjö. Under allmänhetens frågestund ställde hon en egen fråga till kommunfullmäktige och Leif Nilsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande (s).
Varför har ni inte lyssnat på barnen när ni vill lägga ner Nedansjö skola, sa hon.
Fullmäktige i går frågade också ut de kommunala bolagens vd:ar och moderbolaget Stadsbackens vd Lars Dysholm.
Han varnade för att en höjning av fjärrvärmetaxan kan bli lösningen för att jämna ut underskotten i vissa kommunala bolag.
Fullmäktige godkände också detaljplanen för ett blivande villaområde vid Björköfjärden i Njurunda trots att miljöpartiet protesterade mot att strandskyddet upphävts i området.
I slutet av mötet orsakade en skolplan för den kommunala vuxenutbildningen ett hett meningsutbyte mellan politiker med middagshungriga magar.
Skolplanen är bland det sämsta jag sett. Det går inte att utvärdera målen i den, sa Lars Persson, gruppledare i folkpartiet.
Han krävde en återremiss av förslaget för vidare utredning.
Ordföranden i nämnden för vuxenutbildning, Joao Pinheiro (s), anklagade Lars Persson för att sakna fotfäste och visa dåligt ledarskap eftersom hans partikamrater i nämnden godkänt skolplanen.
Men beslutet i fullmäktige blev att förslaget till skolplan ska utredas vidare.

Mer läsning

Annons