Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet med nya teaterlokaler går vidare

/

Scenhuset föll innan det ens hade hunnit byggas.
Nu jobbar kommunen vidare på nya lösningar för teatern och konsekvenserna av tre alternativ har utretts.

Annons
Behoven av bättre arbetslokaler och bättre teatermöjligheter i Sundsvall kvarstår. Kommunpolitiker har börjat diskutera med teaterchefen och tjänstemän om hur man går vidare.
Vi börjar från början och det har varit konstruktiva möten, säger teaterchef Tomas Melander.
Vi har inte kommit speciellt långt, men diskuterar vad som behövs och vad som händer om man använder olika lösningar, säger Margareta Johansson (s).
Givetvis rör diskussionerna även ekonomi. En summa finns avsatt i investeringsbudgeten och pengar lösgörs när gamla lokaler överges.
Jag tycker att det är logiskt att om man gör en konsekvensbeskrivning så gör man även en kostnadsbeskrivning, säger Magnus Sjödin (m).
Klart är att det behövs olika typer av scener och storlekar på salonger, för att kunna ta emot turnerande teatrar och sätta upp barn- och ungdomsföreställningar.
För vår del behövs tre scenlokaler och för att turnera på ett bra sätt med gästspel behövs fyra, säger Tomas Melander.
Utgångspunkten i diskussionerna är att gästspelsscenen på Sundsvalls Teater blir kvar och att produktionslokaler kopplas till den, sen måste antalet scener bli fler. Och tre alternativ har föreslagits.
Tomas Melander har gjort ett mycket bra jobb med konsekvensbeskrivningen, det här är något som borde ha gjorts redan när man började planera för scenhuset, säger Magnus Sjödin.
I korthet ser alternativen och konsekvenserna ut så här:
- En mindre scen Möjligheterna till vuxengästspel påverkas negativt.
- En större scen Barnteatern får sämre möjligheter.
- En stor och en liten scen Bästa alternativet enligt teaterchefen. Här finns utrymme både för att ta emot turnerande teaterensembler med olika inriktningar, också dansare får bättre förutsättningar att visa upp sig i Sundsvall.
Enligt Tomas Melander slutade onsdagens möte med ytterligare ett alternativ, hur det ser ut vill han att fastighetskontoret ska redovisa.
Att scenerna ska samlas i det nuvarande teaterkvarteret vill både politiker och teateranställda. Så mycket som möjligt för pengarna är man också överens om att vilja ha.
Jag är i grunden en optimistisk person, men den bredd som fanns i scenhuset kan man inte komma till här, säger Margareta Johansson som var en ivrig förespråkare för ett scenhus.
För teatern tror jag att det här blir bättre, eftersom man anpassar det för just teatern, säger Magnus Sjödin.

Mer läsning

Annons