Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket skärper tonen mot rättspsyk

/

Fortfarande pågår efterdyningarna från den stora omflyttningen på Rättspsykiatriska regionkliniken som fick såväl personal som patienter att må dåligt.
Arbetsmiljöverket hotar nu med vite om inte kraven uppfylls.

Annons

Skyddsombuden efterfrågar ett bestämt tillvägagångssätt för frågor som kommer upp i det dagliga arbetet. På RPK behövs rutiner för att direkt hantera och åtgärda risker i arbetsmiljön som arbetstagare och skyddsombud upptäcker.

AMV konstaterar att om en risk identifierats så behöver frågan behandlas.

De fasta möten som finns på kliniken kan fungera för planerade förändringar, men verksamhetens natur gör att risker kan uppstå där åtgärder måste vidtas omedelbart. Som konflikter mellan intagna, särskilt utsatt personal eller brister i bemanning.

Tydliga rutiner för detta krävs, fastställer AMV. Kliniken ska därför uppdatera rutinerna så att detta fungerar. Om inte kliniken följt föreläggandet och visat det till den 30 september hotar AMV med ett vite på 20 000 kronor.

Av rutinerna ska det framgå att skyddsombud ska få möjlighet att medverka.

De lokala rutinerna på RPK innehåller vilken information som ska dokumenteras när en patient ska flyttas inom kliniken och en checklista för patientflytt. Vid den stora omflyttningen följdes den inte alls.

Ett skyddsombud har beskrivit hur avdelningen vid den hastigt genomförda omstruktureringen saknade kapacitet att hantera en patient och personalen blev orolig. Klinikens analys gjordes först efter flytten.

Ställföreträdande förvaltningschef Bengt Eriksson befarar att om skyddsombuden får igenom sitt krav på att riskbedömningar ska genomföras inför verksamhetsförändringar så kommer skyddsombud att ställa krav på riskbedömningar även vid mindre förändringar. Han bedömer att arbetet då skulle bli ohanterligt.

Alla chefer och skyddsombud på kliniken kommer nu under sommaren och hösten att utbilda sig inom arbetsmiljö.

Läs också: Tragisk flyttkarusellen

Läs också: Ledningen tycker att flytten gick bra

Mer läsning

Annons