Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets julmust avsmakad

/
  • Sju allvarliga män och kvinnor angrep sju olika julmustsorter för en mindre vetenskaplig smakprovning.
  • En riktig klassiker från Bockens bryggeri i Strömsbro strax utanför Gävle. Vi skriver tidigt 1970-tal på detta enda kvarvarande exenplar.
  • Sju klassiska julmuster testades i går i Vasa Bryggeriets dunkla valv i Nolbys västra utkanter.
  • Lars Carlström frestar läckergommen Håkan Jönsson med julmust.
  • Håkan Jönsson från Sundsvall visade sig vara en riktig munskänk och hade goda kunskaperna och kännedomen om hur en riktig julmust ska smaka,

I ett högst vetenskapligt test skulle årets julmust utses. Det var sju personer med stor bryggerivana som deltog. Det sörplades, smackades och en del ofina rapar fanns med i testbilden hos Vasa Bryggeri i Nolby.

Annons
Sju kända mustmärken skulle få en ordentlig smakkontroll av sju proffs. Inte bara smaken provades utan även skummet och etiketterna.
Genom sensorisk bedömning (analys) avgjordes mustens kvalitet och arom. Julmustprovning bedrivs både professionellt och som hobby. I går var det proffsens tur.
Fortfarande finns det julmust som smakar klassisk julmust. Men tyvärr gör många tillverkare avkall på smaken och gör en lågprisprodukt som inte är värt namnet julmust, säger Lars Carlström, mustexpert från Sundsvall.
Must är en mörk läskedryck som dricks vid jul och till påsk. Den är gjort med extrakt på malt och humle som ingredienser. Från begynnelsen var julmusten tänkt som alkoholfritt alternativ till julöl. Svensken häver i sig 40 miljoner liter jul- och påskmust per år.
Att hitta recept och en attraktiv etikett är ett riktigt detektivarbete. Vi som testade årgång 2005 års julmust hade en svår uppgift. Bland annat var det en del nya smaker som avvek från den klassiska, det fanns en som var smaksatt med banan, säger Håkan Jönsson, en julmustensen funktionär i julens hushåll, med uppgift att servera julmust och ha uppsikt över mustförrådet.
Julmusttestets kriterier är i första hand i tre kategorier. Skummet ska vara högt och ha en hög täthet. Smaken, naturligtvis. Och etiketten som bedöms vara viktig när flaskan ställs på julbordet. Den ska ha hög stämningseffekt, säger Lars Carlström.
Julmust med banan smak har hittat sin marknad i Hälsingland och Gästrikland. Julmust dricks över hela Sverige, mest i traditionell smak.
De sorter som testades;
Eldorado Julmust, 1,5 liter från Axfoods, köpt på Hemköp för 5.50:-.
Apotekarnes Julmust 1,5 liter från Carlsberg Sverige AB, köpt för 11.90 på Hemköp.
ÖB Julmust ,1,5 liter, köpt på ÖB för 5.00.
Gammeldags Julmust,1,5 liter, Vasa Bryggeriet, köpt på Hemköp för 11.90.
Julmust Special 1,5 liter, Vasa Bryggeriet, köpt på ICA Supermarket för 13.90.
ICA Julmust 1,5 liter, ICA handlarnas egna, köpt på ICA Supermarket för 9.90.
Spendrups Julmust 1,5 liter, Spendrups Bryggeri AB. Köpt på ICA Supermarket för 13. 90.
Gammeldags Julmust och ICA Julmust (tillverkad i Norge) fick fyra tomtar av fem möjliga. Resten i en fallande skala.
Testet utfördes i en så klallad halvblind provning. Smakpanelen visste vilka produkter som provas men inte vilken det var i respektive glas.

Mer läsning

Annons