Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets pizzaätardag är här

/
  • På nyårsdagen går ugnen extra varm hos Sundsvalls pizzerior.
  • Anil Actuntas viker i ordning pizzakartonger inför nyår.

Från uppklädda middagar med skumpa – till mysbyxor och hemkörningar:
När nyårsfirandet har lagt sig börjar årets mest intensiva anstormning hos Sundsvalls pizzerior.
– I fjol blev det nästan en katastrof, säger Yuksec Actuntas, ägare på Pizza City.

Annons

I kväll avger många nyårslöften om att gå ner i vikt eller börja träna mer – men i morgon går ugnen extra allt hos pizzeriorna.

Lugnet före stormen råder när Dagbladet besöker Pizza City på Storgatan.

Yuksec Actuntas håller på att ladda upp för fullt med extra degklumpar.

– Nyårsdagen är en stor dag. Men i fjol blev det nästan en katastrof. Därför började vi att förberedda oss redan i måndags, säger han.

Ruschen väntas dra igång på allvar vid 15-tiden i morgon.

– Då vaknar folk upp. Sedan kommer de eller ringer efter hemkörning fram tills klockan tio på kvällen, säger Yuksec Actuntas.

Med fjolårets anstormning färskt i minnet förbereder han sig för att ta in mer personal och en extrabil för utkörning:

– Det är kul. Men jag brukar få lite ont i magen.

Statistik från onlinepizza.se avslöjar att kebabpizzan är svenskarnas favoritpizza.

Men Sundsvallsborna följer en annan trend.

Här väljer de flesta, enligt pizzaportalen, att ta ut svängarna med egenmodiferade pizzor.

På frågan om vilka pizzor som går bäst på nyårsdagen säger Actuntas:

– När folk har lite bråttom blir det mest klassiska pizzor som Vesuvio, Hawaii och Capricciosa. Totalt gör vi uppemot 300 pizzor.

Ser du några trender?

– Det varierar mellan ungdomar och lite äldre, där ungdomar satsar mer på klassiska pizzor. Sedan har kebabpizzor blivit allt populärare i Sundsvall.

Efter nyårsdagen är annandag jul, midsommardagen och Halloween de största pizzadagarna.

– Första januari är inte någon vilodag för Sveriges alla pizzabagare. Då beställer svenskarna nära tre gånger så mycket pizza som en vanlig söndag, säger Anders Signell, vd på onlinepizza.se.

Mer läsning