Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets strömming jämn i kvalitén

/
  • Till surströmming äter man vad man vill och vad man tycker är gott. Det finns inga måsten på bordet, anser Surströmmingsakademin.

Surströmmingsakademin har fällt sin dom över årets firrar.
Inget märke sticker ut smakmässigt. Men det märks att råvarutillgången inte är vad den en gång var, anser akademin.

Annons
Lättrensad, röd, jämnstor och fin? Grå med metalldoftande lake?
Som vanligt har Surströmmingsakademin testat utbudet inför premiären, som i år sker den 18 augusti, och finner att kvalitén allmänt är jämn mellan fabrikaten.
Årets jury har bestått av bagerikonsult Lars Holmberg, vaneätaren Leif Kärreby samt Maria Österlund, semiprofessionell avsmakare. Alla tre är trägna akademimedlemmar och har enligt tradition bara ätit fisken tillsammans med vatten och vitt bröd, utan andra smakstarka tillbehör. Varje märke diskuteras noggrant.
Men om man jämför kvalitén med tidigare årgångar tycker akademins ordförande Ruben Madsen att det märks att tillverkarna numera oftast tvingas köpa trålfångad fisk. Fiskar av olika storlek blandas huller om buller.
Vi vet att smaken uppstår inte bara i munnen utan i hela sinnet, och man blir dämpad när det ser slafsigt ut i burkarna. Så ska inte en delikatess se ut, säger Ruben Madsen.
Nästa år blir råvarubristen så kännbar att det blir brist på strömming, tror han. Då kommer också priserna att raka i höjden på allvar.
Men inför årets fest rekommenderar Ruben Madsen att snapsen blandas med några droppar sherry och att burken är kall när den öppnas. Och varför inte prova äppelmos, turkisk yoghurt eller rödlöksmarmelad som tillbehör?

Mer läsning

Annons