Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ARG - på trafiksituationen i Birsta

/
  • Den nya avfarten till Birsta har gjort Kjell Nordlander arg och upprörd. Han tycker att den är för skarp och mörk.
  • - Det är bara en tidsfråga innan någon kommer att fara rakt in i räcket här, säger Kjell Nordlander. Nu när de minskat på saltningen är det inte så svårt att få sladd precis i avfarten och sladda in i räcket. Och då lär ju bilen slå en kullerbytta.

Kjell Nordlander är arg. Och lite orolig. Den nya avfarten från E4 till Birsta när man kommer söderifrån är livsfarlig.
– Det är bara en tidsfråga innan det händer en olycka här, säger han.

Annons
Anledningarna till Kjells upprördhet är flera. Dels är avfarten en väldigt skarp kurva - något som inte aviseras någonstans. Dels är kurvan inte upplyst, så när det är mörkt ser man den inte förrän man är där. Något som innebär tvärnit och stor risk att någon förr eller senare åker rakt in i vägräcket.
Jag märkte särskilt när halkan kom att det var många som fick sladd precis där, säger Kjell. Han bor i Birsta och använder avfarten nästan dagligen. Därför har han också varit med om flera mindre incidenter som hade kunnat leda till värre olyckor.
Flera gånger har jag blivit omkörd precis före avfarten, av andra som också ska svänga av. Då måste man tvärbromsa fast man redan saktat farten, och det är lätt att få sladd. En annan fara är de som inte blinkar förrän de är precis framme vid avfarten.
Det finns inga skyltar som varnar för skarp kurva.
Kjell har själv ringt Vägverket och ifrågasatt lösningen.
Kvinnan jag talade med sa att det är fler som hört av sig just om den här avfarten, så jag hoppas att det åtgärdas på något sätt. Framförallt måste det till bättre belysning.
Att det sedan är dåligt skyltat i hela Birsta gör inte saken bättre. Vid den nya rondellen finns inga skyltar som talar om åt vilket håll man ska åka. Är man på Ikea-parkeringen finns knappt några skyltar som visar att det finns en ny påfart till E4 mot Sundsvall.
Dom har ju byggt om här för att avlasta och få en bättre trafiksituation, säger Kjell Nordlander. Då får de ju se till att bilisterna får rätt information om hur de ska köra.
När ST ringer Mats Lögdahl på Vägverket har han föga förståelse för problemet.
Avfarten uppfyller alla Vägverkets normer, och i slutet av förra veckan sattes extra belysning upp där, säger han.
Men det är många som upplever att kurvan ligger i mörker och att det bara är en tidsfråga innan någon ska köra in i räcket vid lagården?
Hur många då? Vi planerar att sätta upp reflexer på räcket.
Det finns inga skyltar som säger att det kommer en skarp kurva?
Det finns skyltar som aviserar avfarten, och det gäller att anpassa hastigheten i nedförsbacken i god tid.

Mer läsning

Annons