Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsiktsfiske med videokamera

/
  • Petronella Nordvall och Therese Nyqvist kollar nyfiken på resultatet av inspelningen. De tog chansen att tala till statsminister Göran Persson via video. Petronella efterlyste högre studiebidrag, och Therese bärbara datorer även till eleverna på omvårdnadsprogrammet. – Lärarna kräver att vi lämnar uppgifter skrivna på dator, säger hon.
  • Gustaf Lindström i strålkastarskenet.
  • Samir Balicevac kontrollerar att allt fungerar när Gustaf Lindström ska säga sitt hjärtas mening rakt in i videokameran.
  • Nja... så där väldigt intresserade av att förmedla sina åsikter till statsminister Persson var inte Evelyn Edblad och Sandra Engberg. Detta trots Rasmus Korsvalls idoga uppmaningar. Gustaf Lindström passar på att fylla i enkäten mot Amanda Johssons rygg. Amanda valde inte heller att kliva in i videobåset. Men visst har hon åsikter om politiken. –Det är konstigt att fångar har det bättre än personer i skola och åldringsvård. De har både bättre mat och mer personal, säger hon.

Statsminister Göran Persson fick ris, ros och uppmaningar till "fler kramar i samhället" i går.
Hälsningarna kom från elever på Västermalms gymnasium i Sundsvall och spelades in på video.

Annons
Vid lunchtid hade ett tiotal personer sagt sitt i det gulfärgade träbåset där inspelningarna skedde.
Tidigare under turnén har vi fått 20-25 bidrag per dag, säger Rasmus Korsvall, SSU.
Ungdomsförbundet står tillsammans med Temo bakom undersökningen Koll 05. Fisket efter ungas åsikter är landsomfattande och hittills har Piteå och Umeå haft besök.
När ST besökte Västermalm i går var intresset för att kliva in i båset ganska svalt. Många elever fyllde lydigt i enkäterna som en handfull SSU-representanter delade ut. Men det krävdes övertalning för att få ungdomarna att lämna synpunkter rakt in i kameran.
Många tycker att det är lite pinsamt, men när någon väl går in brukar fler följa efter, säger Rasmus Korsvall.
Han och övriga SSU:are försökte enträget locka in elever i båset.
Är det inte något ni vill förändra? Skolmaten då, är den dålig? undrade Rasmus med smått desperat tonfall, vänd mot en grupp tonåringar.
En av dem som ändå hörsammade uppmaningen var Gustaf Lindström. Han tillstod att han egentligen är tämligen ointresserad av politik, men hyste ändå åsikten att vi borde kramas mer i samhället.
Tja´ Göran! ljöd det dovt från kuren när dörren stängts och Gustaf inledde sitt inlägg.
Utanför satt Ramir Balicevac och kontrollerade på en skärm att allt funkade.
Andra åsikter som strömmade in strax före lunch var allt ifrån att Göran Persson "har konstiga idéer" till att "Sverige är problemfritt och Persson sköter sig bra".
Videosnuttarna kommer att gås igenom och ett antal väljas ut till en databank. Förhoppningen är att filmen ska visas på S-kongressen.
Kommer Göran Persson att titta på inslagen personligen?
Vi hoppas att han kan ta sig tid några timmar, det borde en statsminister prioritera, säger SSU:s förbundssekreterare Mattis Vespä.
Bakgrunden till satsningen är att SSU vill ha underlag för att driva en del ungdomsfrågor vidare.


Mer läsning

Annons