Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astma var cancer – diagnos dröjde fem månader

/

Kvinnan upptäckte knölar på huvudet, fick en besvärlig hosta och blev orkeslös.
Astma, sa läkaren och meddelade även att kvinnans själ behövde hjälp.
Astman visade sig senare vara cancer.

Annons

Sundsvallskvinnan som är i 50-årsåldern har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon skriver att problemen startade i februari 2014 när hon drabbades av en besvärlig hosta och kände flera knölar på huvudet.

Kvinnan besökte sin hälsocentral, blodprov togs och en läkare ska snabbt ha undersökt knölarna och gjort bedömningen att det var fettknölar. Hostan sades vara rethosta och medicin skrevs ut för att dämpa symptomen.

Men Sundsvallsbon blev inte bättre – tvärt om. Hennes hosta blev bara sämre och till slut orkade hon inte längre arbeta. Eftersom hon tio år tidigare haft bröstcancer blev hon orolig att cancern kommit tillbaka, och ville därför att ytterligare undersökningar skulle göras. Kvinnan skriver att hon uttryckte sin oro för läkaren men att hon kände att hon inte blev tagen på allvar.

Till slut fick hon komma till lungkliniken och en röntgen gjordes. I ett läkarintyg till Försäkringskassan i maj slås fast att en det i höger lunga finns en "7 mm stor nodulär förändring. Metastas från bröstcancer kan inte uteslutas."

Men vid ett nytt besök på lungkliniken blev bedömningen helt annan. Läkaren ska åter igen ha sagt att kvinnan drabbats av astma och intygade att hon inte var cancersjuk utan att det var hennes själ som behövde hjälp.

I juli, fem månader efter symptomen startade, fick kvinnan träffa en ny lungläkare och först då bekräftades hennes misstankar. Hon hade drabbats av cancer med metastasering.

Kvinnan skriver i sin anmälan till Ivo att hennes "diagnos försenades med flera månader både på grund av hälsocentralens och lungklinikens felbedömningar och brist på agerande, vilket med sannolikhet kommer att påverka prognosen".

Mer läsning

Annons