Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende kan öppna på Alnö

/
  • Vandrarhemmet vid Stornäset kan göras om till ett asylboende med 100 platser.

Ett asylboende med 100 platser kan öppna vid Stornäset på Alnö.
Samtidigt måste två företagare flytta.

Annons

För Svante Jansson, som har drivit Stornäsets pensionat och vandrarhem i fem år med sin fru Anette, kommer beskedet som en chock.

– Min mamma ringde och sa att hon hade hört på radion att det skulle bli ett asylboende här. Nu har vi blivit utslängda av vår fastighetsägare, säger Svante.

Vad gör ni nu?

– Säg det. Vi har redan klart med bokningar för hela nästa år. Jag behöver hjälp att ta reda på vad som egentligen gäller. I min värld kan man inte göra så här.

Även företaget Mitt skafferi, som bland annat producerar saft, glögg, must och marmelad, drabbas.

– Det har spekulerats tidigare. Men det här kom som en överraskning, säger ägaren Ulla Lahti.

Bakgrunden är att Migrationsverket i ett tilldelningsbeslut har godkänt nio nya asylboenden med drygt 1 200 platser runt om i Västernorrland.

– Det har hittills i år kommit över 60 000 asylsökande till Sverige. Vi har ansvaret att ordna boende till dessa. Detta sker utifrån den lagstiftning som finns och det uppdrag vi fått från regering och riksdag, men vi är självklart medvetna om att situationen för vissa kommuner upplevs som ansträngd. Vi går ut med information och försöker utifrån förutsättningarna göra det bästa av möjliga av läget, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migrationsverket. 

Han betonar att inget avtal ännu är påskrivet om ett asylboende på Alnö.

– Det som kommer hända nu är att vi ska besiktiga boendet. Det kan ta lite tid. Först därefter kan frågan om att skriva ett kontrakt bli aktuell.

Dagbladet har sökt fastighetsägaren för en kommentar.

Mer läsning

Annons