Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande polisanmäls av migrationsverket

Fem asylsökande har polisanmälts av Migrationsverket för bedrägeri. Några av dem hade visering till ett annat Schengenland när de kom till Sverige men även en familj som tidigare sökt asyl i Schweiz har polisanmälts för bedrägeri.

Annons
En polisanmälan gäller en man som kom till Sverige hösten 2002. Han hade på sig resedokument som visade att han var medborgare i Algeriet men i april 2004 ska han ha sagt att han var medborgare i Tunisien.
Den 2 november lämnade han ett italienskt identitetskort i original och den 5 november 2004 ett dokument som visade att han hade uppehållstillstånd i Italien till den 1 mars 2003. Om han hade visat denna handling vid sin ankomst skulle han omgående sänts till Italien.
Migrationsverket kräver att mannen ska betala tillbaka 60 888 kronor, pengar som han fått för sitt leverne i Sverige under två år och tre månader.
Fransk visering
Migrationsverket har också polisanmält en man som sökte asyl i Sverige i december 2002. I januari 2005 visade han ett pass av vilket det framgick att han hade ett visum från Frankrike under de tre första dagarna han var asylsökande i Sverige. Migrationsverket kräver honom på 57 263 kronor för hans uppehälle i Sverige under två år.
Även en man som sökte asyl i Sverige i januari 2003 har polisanmälts för bedrägeri. Det har visat sig att han hade österrikisk Schengenvisering och skulle därmed inte tagits emot som asylsökande i Sverige. Migrationsverket kräver honom på 61 315 kronor för hans vistelse i Sverige under två år och tre månader.
Migrationsverket har även polisanmält en asylsökande som hade italiensk Schengenvisering men som vid ankomsten uppgav att han aldrig haft något pass. Han fick 71 189 kronor för sitt uppehälle under 2 år och fyra månader, pengar som Migrationsverket vill ha tillbaka.

Sökte asyl i Schweiz
Migrationsverket har tidigare polisanmält en familj som sökte asyl i Sverige i april 2001. 1997 sökte familjen asyl i Schweiz men fick avslag och lämnade landet i augusti 2000. Att familjen sökt asyl i Schweiz avslöjades sedan mannen uppvisat för polisen ett schweiziskt körkort. Familjen krävs på 296 000 kronor som de fått för sitt uppehälle i Sverige.
Migrationsverket i Sundsvall har även tidigare anmält brott mot utlänningslagen då asylsökande har uppträtt under flera olika identiteter, haft falska pass eller äkta pass där viseringar rivits ut.
När det gäller de ovannämnda fem fallen har Migrationsverket haft ett möte med åklagarkammaren i Västernorrland. Migrationsverket anser att dessa asylsökande medvetet undanhållit information som inneburit att de fått dagersättning.

Mer läsning

Annons