Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal har väckts mot rättspsyksrymmarna

Förberedelse till grovt rån är en av åtalspunkterna mot de två 30-åriga män som rymde från rättspsyk i slutet av juli.
Ytterligare en 30-årig Sundsvallsbo ska stå till svars för att låtit dem vistas i hans bostad.

Annons
Det var på morgonen den 28 juli som de båda männen greps efter en dramatisk jakt där även helikopter användes. De hade då varit på rymmen sedan den 24 juli då de avvek från en permission från rättspsyk där de båda vårdades.
De båda rymmarnas tid i frihet fick ett abrupt slut i samband med att de av ren otur råkade backa in bilen och få motorstopp på chefen för länskriminalens Börje Öhman gård i Säter Indal.
Försöken att ljuga sig fri via falska identiteter misslyckades och till slut blev en av rymmarna desperat och hotade familjen med en automatpistol.
De båda lyckades ta sig från gården men det blev endast några timmar till i frihet innan de greps på morgonen. Då var de obeväpnade men en av de gripna visade var de hade gömt vapnet i en plastpåse intill en skogsbilväg.
De båda rymmarna kommer att få stå till svars för flera åtalspunkter. Allvarligast är förberedelser till grovt rån och medhjälp till grovt rån samt underlåtenhet att avslöja förberedelser till grovt rån. Anklagelserna gör gällande att de båda ska ha planerat att råna ett av svensk kassaservice kontor där det förmodade bytet var tänkt bli 300 000 kronor.
Enligt stämningen är de även misstänkta för grovt vapenbrott då de olagligt innehaft en automatpistol kaliber 7,65. I den sista åtalspunkten olaga hot och hot mot tjänsteman har även pistolen en roll.
Den tredje mannen, även han 30 år är misstänkt för främjande av flykt då han under några dagar låtit dem vistas i hans bostad.
De båda som är misstänkta för det grova rånet har suttit häktade sedan gripandet.

Mer läsning

Annons