Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att hjälpa andra ger Ulrika en kick

/
  • En utflykt till djungeln är ett måste trots att Ulrika Lindén är mycket ormrädd.
  • I januari byter Ulrika sitt julpyntade hem i Sverige mot ett ecuadorianskt.
  • Ulrika Linden har mycket att tänka på inför sin resa.
  • Ulrika Lindén tycker att det ska bli otroligt spännande att arbeta i Ecuador.
  • En resa till Galapagos kommer Ulrika Lindén också att göra. – Då ska jag fotografera mycket så att jag kan visa barnen på förskolan.

Snart åker volontären Ulrika Lindén till huvudstaden Quito högt uppe i bergen i Ecuador. Ena stunden ser hon fram emot resan. I nästa oroar hon sig för ormmöten.

Annons
Att hjälpa andra är ett genomgående tema i Ulrika Lindéns liv. Hon är medlem i Röda Korset. Där har hon utbildats till legitimerad första hjälpare. Hon är fadder till ett barn i Kenya som hon har hälsat på och bott hos.
Hon är också fadder till en SOS-by i just Quito som hon kan besöka under den två och en halv månader långa vistelsen i staden.
Jag ska arbeta i en förskola med 55 barn som är mellan två och fyra år gamla, berättar Ulrika, som är utbildad förskollärare.
Hon arbetar vanligtvis på Grevebäckens förskola men har nu tagit tjänstledigt.
Livet får inte bara rulla på. Jag är väldigt rädd att det blir slentrian. Det får inte vara för enkelt. Jag ser den här resan som en utmaning.
Nu förbereder hon sig så mycket hon kan. Läser om landet, om hur hon ska kunna undvika kulturkrockar och på vilket sätt hon ska skydda sig mot rån och olyckor.
Min familj är orolig att det ska hända mig något men det är farligt i Sundsvall också.
Hon pluggar också in fakta om Sverige. Vis av tidigare resor då hon fått många frågor om hur till exempel svenska skattesystemet fungerar har hon bestämt sig för att inte vara helt svarslös. Hon har också försökt få företag att skänka gåvor, till exempel ballonger, som hon kan ge barnen, men det går dåligt. Men hon har lyckats få hopprep och tandborstar som hon ska dela ut. Det är hon tacksam för.
Eftersom bagaget bara får väga 20 kg gäller det att planera noga. Det behövs både varma kläder och plagg som lämpliga för regn eller sol. Varje dygn kommer hon att få vara med om fyra årstider. Temperaturen varierar mellan 22 och 8 plusgrader under dygnet .
Ulrika får varken lön från Sverige eller från förskolan i Quito. Hon bor hos en värdfamilj.
Jag tror att det kan bli en mycket lärorik tid. Jag kommer att arbeta halva dagen och sedan plugga spanska någon timme varje dag. Jag får delta i familjens liv med vardagssysslor, fester och kyrkobesök.

Mer läsning

Annons