Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även kommuner slarvar med räkningar

Det är inte bara enskilda personer som slarvar med räkningar.
Även kommuner kan få med kronofogden att göra.
Det visar en koll som ST har gjort.

Annons
I kronofogdens register återfinns såväl Timrå och Sundsvall som landstinget i Västernorrland.
Under de senaste tre åren har Sundsvalls kommun haft en handfull skulder som hamnat hos kronofogden.
Minsta skulden var på 208 kronor till Posten, högsta låg på drygt 9000 kronor till ett sjukvårdsföretag som inte fått betalt för en leverans till ett kommunalt sjukhem. Samtliga är i dag betalda.
Dessutom finns under fjolåret fem felparkeringsavgifter som fastighetskontoret inte betalade i tid.
Felparkeringar och fordonsskatter är det vanligaste bekymret. Och det är inget jättebekymmer, det är enstaka grejer som slirat hit, säger Tommy von Feilitz vid kronofogdemyndigheten.
Jag tror att det handlar om att man har interna rutiner som inte riktigt fungerar. Jag tror inte att det är fråga om dålig betalningsmoral.
Ekonomidirektören vid Sundsvalls kommun, Eric Carlsson, konstaterar att Sundsvall är en stor kommun med decentraliserad organisation, vilket gör det svårare att ha kontroll på allt. Han misstänker att semestertider och sjukdom kan bidra till att någon faktura blivit liggande för länge.
Därmed menar han inte att det är acceptabelt.
Det ska inte förekomma en enda gång! Det är ju offentliga medel. Det är väldigt viktigt för trovärdigheten att de sköts på ett bra sätt, säger Eric Carlsson.
Ånge kommun är den enda i Medelpad som inte återfinns i kronofogdens register.
Jag hatar att betala dröjsmålsräntor. Det är den dummaste kostnad en kommun kan dra på sig. Därför försöker vi ha en hög svansföring i de här frågorna, säger ekonomichefen Frank Sällström.
Samtidigt konstaterar han att Ånge är en liten kommun som har lättare att ha kontroll på verksamheten än vad en stor kommun har.
Det är väl den enklaste förklaringen, säger han.


Fakta/Sena betalningar
Förfallodag. Räkningar ska betalas så att säljaren har pengarna senast förfallodagen.
Dröjsmålsränta. Betalas räkningen inte i tid har säljaren rätt att ta ut dröjsmålsränta, för närvarande max 10 procent om inget annat avtalats.
Påminnelseavgift. Det är vanligt att skicka en påminnelse, men bara när det gäller parkeringsböter finns en skyldighet att göra det. Påminnelseavgiften är på max 50 kronor.
Inkasso. Säljaren kan skicka ett inkassokrav själv eller lämna inkasseringen av skulden till ett inkassoföretag. Kravet ska innehålla specificering och en uppmaning att betala eller bestrida kravet före ett visst datum. Inkassoavgift på max 160 kronor får tas ut.
Kronofogden. Säljaren kan också välja att ansöka om betalningsförelägande hos kronofogden. Ansökningsavgiften är 300 kronor, vilket läggs på skulden. Säljaren får även ta ut 315 kronor i ersättning plus en administrativ avgift.

Mer läsning

Annons