Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrsbadet bantas

Satsningen på det nya äventyrsbadet vid Sporthallen bantas genom att den nya ingången slopas. På så vis får kommunen en lägre kostnad för projektet.

Annons
Företrädarna för det kommunala bolaget Gärdehov Förvaltning sitter och filar för fullt på kalkylerna för det nya badet.
Nyligen togs beslutet att avvakta med den nya ingången från Universitetsallén.
Vi måste skruva på hela projektet för att få ihop ekonomin. Om vi inte bygger ingången minskar kostnaden med cirka 20 miljoner kronor, säger Fredd Sandberg, ordförande i Gärdehov Förvaltning AB.
I stället blir det den nuvarande ingången som gäller även i fortsättningen. Däremot blir den nya parkeringen med nittio platser längs Universitetsallén kvar.
Hela onvesteringen väntas hamna på totalt 130 miljoner kronor. I dag räknar Gärdehov på räntenivåer för lånet på mellan tre och sex procent. Årskostnaden för drift och kapitalkostnader väntas hamna på 26 miljoner kronor.
Tidigare hade vi inte räknat med kostnaderna för marknadsföringsinsatser. Det måste vi förstås lägga på. För vi måste ju marknadsföra oss i hela Norrland, säger Fredd Sandberg.
Att beräkna besökssiffror vid äventyrsbad kan göras på olika sätt. Gärdehov Förvaltning räknar med att det nya badet i Sundsvall lockar cirka 350000 besökare varje år med en genomsnittlig intäkt på 65 kronor per besök.
Då räknas besökarna som bara använder den nuvarande simhallen bort. Däremot räknas de som både besöker äventyrsbadet och simhallen samtidigt in, plus de som besöker äventyrsbadet separat och de som betalar för den planerade rehabbassängen.
Vi har gjort undersökningar och jämfört med ett flertal andra bad i södra Sverige. Det här är ingen kalkyl där vi tagit till i överkant. Vi tror att våra siffror bär, säger Fredd Sandberg.
Enhetschefen vid Paradisbadet i Örnsköldsvik, Göran Sundeby, berättar att anläggningen hade 417000 besökare förra året. Då räknades alla besökare till simhallen, äventyrsbadet och rehabbassängen in.
I slutet av maj ska frågan om äventyrsbadet behandlas av kommunfullmäktige i Sundsvall. Parallellt med det pågår arbetet med en ny detaljplan för området och dessutom ritar konsulter och arkitekter på utformningen av badet.
Det nya badet i Sundsvall var tänkt att stå färdigt hösten 2006. Enligt Fredd Sandberg är det troliga nu att satsningen blir färdig i vinter nästa år.
Jag hade hoppats att det här skulle gå fortare. Men det tar tid att räkna i hop och få till alla kalkyler. Sedan ska det här passera Stadsbacken, finansutskottet, kommunstyrelsen och fullmäktige. Så det är en lång byråkratisk hantering, säger han.
Sandberg har enbart fått positiva omdömen de nya planerna.
Det här är något som vi gör för Sundsvallsborna. Det är ingenting som vi vill tjäna några stora pengar på utan vi hoppas bara att det ska gå runt, säger han.

Mer läsning

Annons