Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgiftsfri skola upprör

/
  • – I slutändan är risken att eleverna kommer i kläm, säger Roger Åström, samordnare vid naturvetenskapsprogrammet på Västermalm, om beslutet att stoppa alla avgiftsbelagda aktiviteter.
  • Roger Åström.
  • – Det här är så dumt. Nu kommer vi inte att kunna ta hem miniräknarna och arbeta hemma, säger Fredrik Hassel och får medhåll av Robin Hansen och Caroline Kardeby, som alla går första året på Västermalms naturprogram.

Sundsvalls gymnasium stoppar alla avgifter. Det innebär att eleverna bara får låna miniräknare på skoltid – och att skidresan till Åre ställs in. – Det kommer att bli ett ramaskri, befarar Anders Edström, gymnasieenhetschef vid Västermalm.

Annons
Härom dagen kom beskedet från gymnasieledningen i Sundsvall:
Inga kostnader alls får i framtiden tas ut i samband med skolaktiviteter.
Till grund för beslutet finns dels skollagen, dels ett antal fall som Skolverket tittat närmare på och uttalat sig om.
Det är bra att vi får klara riktlinjer så att det inte blir tjafs om vad som gäller, säger Judith Nelvig, rektor vid Västermalm.
Men Roger Åström som är samordnare på Naturvetenskapsprogrammet, tycker att reglerna är otydliga och befarar att eleverna kommer i kläm.
Det kommer att bli problem inför nästa läsår, det är jag övertygad om, säger han.
Eleverna själva har också många frågor.
Hur ska det bli med de datorer naturvetarna får disponera för en hundring per termin? Vem ska betala esteternas konstnärsmaterial? Och hur blir det egentligen med miniräknarna?
Eleverna som läser teknik- eller naturvetenskapsprogrammet har hittills fått köpa graf-räknare via skolan. Den billigaste sorten de kan välja går då på 400-500 kronor, vilket är några hundralappar billigare än i handeln.
Enligt meddelandet som gick ut härom dagen ska eleverna nu bara få låna räknare på skoltid.
Vi kommer inte att kunna ta hem dem. Och om man inte jobbar hemma hinner man aldrig med kursen, säger Fredrik Hassel, som går första året på naturprogrammet vid Västermalm.
Alternativet är alltså att köpa en egen men till betydligt högre pris än tidigare.
En annan fråga som upprör eleverna är att den årliga skidresan till Åre ställs in. I samband med en friluftsdag på vintern brukar de som vill få åka dit för några hundralappar.
Jag brukar själv inte åka till Åre, men jag har ju inget emot att andra åker, säger Caroline Kardeby, som också går natur.
Att det finns avgiftsfria aktiviteter på hemmaplan spelar dock ingen roll.
Beslutet gäller alla avgifter för aktiviteter under skoltid, säger Anders Edström.
\"Obetydliga kostnader\" får visserligen förekomma enligt Skolverket. Men det är inte angett var gränsen går.
Anders Edström menar att tjänstemännen inte kan sätta en sådan gräns i Sundsvall, utan att barn- och utbildningsnämnden i så fall måste göra det.
Han räknar med starka reaktioner från elevhåll mot bland annat den inställda Åreresan.
Det kommer att bli ett ramaskri. Vi kommer att träffa elevrepresentanter för att diskutera det här.
På flera gymnasieprogram finns internationella utbyten som delvis bekostas av eleverna själva. Det gäller bland annat vissa samhällselever och språkelever på Hedbergska.
Gymnasieenhetschefen Björn Swedén konstaterar att finansieringen måste ses över, men räknar med att det internationella samarbetet ska kunna fortsätta.
Jag vet inte hur vi kommer att lösa det, men jag är övertygad om att vi fixar det på något sätt.

Mer läsning

Annons