Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhoppade kommunalrådet får 57 800 kronor i månaden

Avhoppade kommunalrådet Magnus Sjödin (M) kan få ut drygt 57 800 kronor i månanden i avgångsersättning under sitt första år utanför politiken.

Fallskärmen räcker i tre år.

– Jag tänker inte stressa i väg någonting, säger han.

Annons

På kommunsvenska kallas den väl tilltagna politikerfallskrämen för avgångsersättning för förtroendevalda. Storleken bestäms av den lön som politikern hade när han eller hon avslutade sitt uppdrag. När Magnus Sjödin valde att säga hej då till politiken häromdagen så hade han 72 352 kronor i månadsarvode. Det vill säga lön. Under det kommande året så kan han räkna med att få ut 80 procent av arvodet, drygt 57 800 kronor. Om han begär att få ut sin avgångsersättning, vill säga.

– Det kommer jag att göra. Dels för att få landa i det här beslutet lite grann och dels för att strukturera upp framtiden, säger Magnus Sjödin.

Magnus Sjödin har arbetat heltid med politik sedan den 1 december 2004. Sedan november 2010 har han varit kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Han har tidigare själv tagit strid mot välfyllda fallskärmar för avhoppade politiker. Som ST tidigare berättat fick åtta politiker i Sundsvall ut 1,7 miljoner kronor av skattepengarna trots att de lämnat sina huvuduppdrag inom lokalpolitiken.

Mot bakgrund av Magnus Sjödins egen motion är ett förslag som begränsar rätten till fallskärm just nu ute på remiss.

– Jag har sagt hela tiden att den livstidsförsörjning som vissa har och har haft är helt fel. Jag tycker man ska en omställningsförsäkring så att människor som har eget företag eller höga tjänster i näringslivet ska våga ta politiska uppdrag. Men det ska inte vara en livslång försörjning, säger han.

Mer läsning

Annons