Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avled efter dubbla hjärtstopp

/

En patient avled efter dubbla hjärtstopp vid Länssjukhuset i Sundsvall Härnösand. Anledningen – felplacering och brister i kommunikationen.
Det visar en avslutad lex Maria-anmälan.

Annons

Patienten kom till akutmottagningen med svettningar och EKG visade på låg hjärtfrekvens. Under tiden på avdelningen slog det om till hög hjärtfrekvens. Då bakjouren var hemma och inte kunde titta på EKG-bilderna därifrån och beslutades det genom telefonkontakt att patienten skulle läggas in för övervakning av hjärtrytmen.

På grund av platsbrist på hjärtintensivvårdsavdelningen (HIA), placerades patienten i stället på akutvårdsavdelningen (AVA). Prover för hjärtinfarktsanalys togs och under tiden då det andra provsvaret inväntades fick patienten ett plötsligt hjärtstopp.

Patienten återfick bärande cirkulation efter HLR, men flyttades till intensivvårdsavdelningen. Där fick patienten ännu ett hjärtstopp och avled.

Lex Maria-anmälan mot sjukhuset är nu avslutad och inspektionen för vård och omsorg skriver att händelsen är katastrofal och pekar på ett flertal brister i arbetet. Nu vill de bland annat att sjukhuset ska se över rutinen för hur EKG-analyser bedöms och även skapa en rutin för hur sjukhuset prioriterar HIA-platserna.

Mer läsning

Annons