Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avspärrad gata efter gasolläcka

/
  • Boende fick vänta tills räddningstjänsten blåst faran över efter att en gasoltub, tillhörande Coppers restaurang, läckt på söndagseftermiddagen.

Mängder med gasol läckte ut på en innergård i centrala Sundsvall i går eftermiddag.
Räddningstjänsten beslutade snabbt om avspärrning av kvarteret.

Annons
En anställd på restaurang Coppers i centrala Sundsvall skulle byta gasoltuber vid tretiden på eftermiddagen. Men när han rörde vid flaskan började gasolen blåsa rakt ut i skåpet. Mannen stängde, ringde räddningstjänsten och såg till att folk gick ut från restaurangen.
När vi kom till platsen var det ordentligt fräs på utsläppet, säger räddningsledare Gunder Sandberg.
Han försökte stänga av utsläppet men fick inte bort skyddshuven, och gasolen fortsatte att spruta ut. Därmed togs beslutet att spärra av kvarteret, ingen fick gå på Tullgatan mellan Storgatan och Sjögatan. Boende ombads att inte gå ut och att undvika att vara vid fönster.
Det kan smälla utav bara den, säger Gunder Sandberg.
Rökdykare med skyddsklädsel gick in för att försöka stänga ventilen.
Smäller det kan man springa, men det blir ett ordentligt eldhav, säger Gunder Sandberg.
Med hjälp av en rörtång fick man så bort huven och kunde stänga flaskan. Vid det laget hade det gått omkring 10 15 minuter, på den tiden hann mycket gasol komma ut.
Eftersom gasolen är tyngre än luft sjunker den. Räddningstjänsten fick därför kontrollera avloppsbrunnar och klippa sig in i en källare för att kontrollera med mätinstrument om det fanns stora mängder gasol där. Det gjorde det inte.
Det blandas ut, och som tur var blåste det bra inne på innergården, säger Gunder Sandberg.
Ingen person behövde evakueras, men de boende som redan var ute fick vänta på att gå hem tills räddningstjänsten hunnit mäta mängden gasol.
Efter ungefär en timme konstaterades faran över och avspärrningarna hävdes.
Gasol används av restauranger som bränsle i till exempel grillar, gasen är extremt brandfarlig, hudkontakt kan ge köldskador.

Mer läsning

Annons