Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal ska gälla – ingen broavgift

/
  • Mikael Damberg peppade sina partikollegor i Sundsvall inför den kommande valrörelsen.

Det blir ingen broavgift om Socialdemokraterna hamnar i regeringsställning efter valet. Partiets gruppledare i riksdagen Mikael Damberg var tydlig under lördagen när han besökte Sundsvall.

Annons

– Staten måste hålla ingångna avtal med kommunerna annars kommer ingen att våga satsa där man också ingår avtal med staten, sade han.

Läs också: Ingen lösning på brofrågan

Att valrörelsen nu börjar dra igång på allvar var det ingen tvekan om när Mikael Damberg, framträdde för sina partikamrater i Sundsvall. Han lyfte fram tre områden där nuvarande regeringen borde ställas till svars enligt honom.

– Jobben, där Moderaterna för åtta år sedan lanserade sig som det nya arbetarpartiet och lovade att arbetslösheten skulle sänkas, sade han. Nu är den åtta procent. Det är högre än när man gick in i regeringsställning.

– Nu räknar regeringen på ett annat sätt och säger att antalet jobb ökat med 200 000. Det stämmer. Men befolkningen har ökat med 400 000. Ska man räkna som Moderaterna så skulle Spanien framstå som ett föregångsland.

Han ansåg att vägen till färre arbetslösa inte är Fas3. Det handlar om att satsa på ett samarbete mellan staten och näringslivet på innovationer. Något som ska skapa nya tjänster och varor.

– Vi måste hjälpa små och stora företag att komma ut på exportmarknaden.

Vidare betonade han att Arbetsförmedlingen inta ska hålla på med bara cv och coachning. Istället handlar det om att erbjuda utbildningar. Och för ungdomar en garanti att inte gå arbetslösa längre än 90 dagar.

– Vi skjuter till fem miljarder till skolan. Pengarna ordnar vi genom att höja krogmomsen. Då kan vi erbjuda alla läxhjälp, skapa förutsättningar till mindre förskolegrupper och färre elever per lärare.

Mikael Damberg tog också upp det kommande EU-valet och ville se ett bättre valdeltagande. Bland annat för att kunna få med sig hela EU när det handlar om att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige även för utländsk arbetskraft.

Mer läsning

Annons