Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avverkning i Norrböle gav dagsböter

Att det kan bli dyrt att avstå eller glömma att anmäla en skogsavverkning har en kvinna från Vilhelmina fått erfara.
Som ägare till en fastighet i Norrböle Sundsvall dömdes hon till 40 dagsböter a 60 kronor för sin underlåtenhet.

Annons
Det finns en tvingande anmälningsplikt till skogsvårdsstyrelsen från skogsägare att anmäla avverkningar av skogsskiften de tänker göra innan de sätter igång.
Domen i tingsrätten i Sundsvall är den fjärde i regionen på kort tid. Den nu dömda är en 56-årig kvinna bosatt i Vilhelmina. Hon dömdes till dagsböterna för att ha avverkat ett 1,2 hektar stort område på en av henne ägd fastighet i Norrböle Sundsvall.
Att tro att det går att smita från anmälningsplikten är en villfarelse som allt fler blir varse. Ny teknik som använts i dryga två år där satelitbilder jämförs år från år gör det i stort sett omöjligt att undgå upptäckt.
Vi är Europas största satelitanvändare, berättar Hans Olsson från skogsvårdsstyrelsen i Sollefteå
Enligt honom är det cirka sju till åtta procent som inte följer bestämmelserna. Någon särskild kategori går det dock inte att urskilja.
Det är både stora och små, konstaterar han.
De så kallade skogsklipparna är dock enligt honom noga med att anmäla. För dem gäller det att väcka så lite uppmärksamhet som möjligt innan de efter genomförd avverkning överför fastigheten till någon svårnåbar person.
Ett mått på hur många som inte följer gällande regelverk är antalet skogsägare som inte sköter återplanteringen efter genomförda avverkningar. Ägarna till de 5 000 som sker i Jämtlands och Västernorrlands län varje år har tre år på sig att plantera kalhyggena. Varje år sker i de två grannlänen Jämtland och Västernorrland cirka 5 000 avverkningar. Av dessa får något färre än 400 efter ett år ett påpekande. Efter ytterligare ett år skärps tonen mot de cirka 50 som då återstår som får ett föreläggande med vite. Får detta ingen effekt sker efter ännu ett år en fördubbling av vitesbeloppet. Av de ursprungliga 5 000 brukar sedan ett eller två fall sluta med att vite utdöms.

Mer läsning

Annons