Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisningen kan bli granskad

Avvisningen av 80-åriga Jevgenija Avagimova kan komma att bli föremål för polisens internutredare.
— Det är inte omöjligt att vi vill ha en oberoende granskning av handläggningen, säger länspolismästaren Sten-Olov Hellberg.

Annons
På torsdagen bars den 80-åriga kvinnan skrikande av rädsla från sin lägenhet i Tallnäs. Tillsammans med sina döttrar och barnbarnet Emil fördes hon ombord på ett flygplan med destination Azerbadjan.
Avvisningen genomfördes trots att en läkare intygat att Jevgenija "helt klart inte är i skick att transporteras".
Ansvarig handläggare på polisen var intendenten Per-Olof Ahlström. Han har sagt till ST att han inte hade klart för sig att det var polisen, och inte utlänningsnämnden, som hade ansvaret att eventuellt ställa in avvisningen på grund av kvinnans sjukdom.
Jag trodde att de tagit ställning till läkarutlåtandet och att vi bara skulle fullfölja beslutet. Om jag vetat att det var vår sak är det möjligt att jag gjort en annan bedömning, sade Per-Olof Ahlström till ST.

Förvånande
Länspolismästaren betecknar dessa uttalandet som "förvånande".
Men jag har inte pratat med Ahlström om hur han har sett på det hela. Under dagen ska jag träffa honom och prata igenom det, säger Hellberg.
Polismyndigheten anmäler ibland sig själv och sina tjänstemän när deras agerande kan ifrågasättas. På fredagsförmiddagen kunde Hellberg inte ta ställning till om han ska upprätta en anmälan till polisens internutredare. Men han utesluter inte att det kommer att ske.
Det kan hända att vi gör så, för att inte bli beskyllda för att sopa det här under mattan. För det har vi inga avsikter att göra, säger Sten Olov Hellberg.

Mer läsning

Annons