Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Azerbajdjanska familjen i Märsta utan läkare

Familjen avvisades, stoppades vid gränsen och flögs tillbaka igen. Nu är de i Märsta, utan tillgång till läkare och utan att få besked om framtiden.

Annons
Den Azerbajdjanska familjen befinner sig på transitavdelning. Enligt Asylkommittén i Sundsvall har ingen av dem träffat någon sjukvårdskunnig, inte ens den äldre kvinnan som varit sjuk länge.
Det sägs att de ska få träffa en sköterska i morgon, säger Jan-Åke Biberg.
Han är orolig för familjen, som inte mådde bra ens när de bodde i Timrå. Nu har de varit med om ännu en traumatisk upplevelse.
Det är skandalöst hur familjen har behandlats, säger Jan-Åke Biberg som inte ser någon logik i det hela.
Sedan i fredags har de tre kvinnorna och den lille pojken befunnit sig i Märsta.
Allt hänger i luften. De vet inte om de får komma tillbaka till Timrå eller om de ska avvisas igen, säger Jan-Åke Biberg.
Familjens önskan är att få komma tillbaka till Timrå, där pojken går i skolan och mormodern haft god kontakt med en diakonissa.
Engagerade personer i Sundsvall har kontaktat personal i Märsta.
De hänvisar till chefen som aldrig har träffat familjen utan gjort en bedömning per telefon. Jag har ringt sjukvårdsupplysningen och där blev de upprörda, säger Birgitta Krona.
Förhoppningen är att någon form av beslut ska fattas under måndagen.
Det måste vara fel på rutinerna när man inte har tillgång till sjukvårdskunnig personal, säger Birgitta Krona.
När hon kontaktade chefen visste denne inte ens om att mormodern avvisats trots att det fanns ett läkarutlåtande om att hon var i allt för dåligt skick för att flyttas. En nyhet som bland annat kablats ut via text tv.

Mer läsning

Annons