Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baby nära dö efter förlossning

Nu anmäls BB vid Sundsvalls sjukhus Den nyfödde pojkens temperatur var bara 36 grader efter förlossningen. Under natten sjönk hans blodsocker dramatiskt utan att någon kallade på läkare. Pojken var nära att dö.

Annons
Nu anmäler mamman sjukvården vid BB i Sundsvall. Hon är fortfarande mycket upprörd över det som hände i slutet av juni i år.
Modern tycker att de anställda vid BB varit oförlåtligt nonchalanta och vägrat erkänna att deras misstag att inte kalla in läkare hotat pojkens liv.
Pojken föddes genom en komplicerad förlossning med sugklocka. Han fick behandlas med syrgas efter förlossningen men var enligt mamman \"väldigt tagen och trött\".
På kvällen när familjen kommit från förlossningen till BB var pojkens temperatur enligt mamman strax under 36 grader och han drabbades av kramper hela tiden. Hans blodsocker var lågt enligt ett prov under natten.
På morgonen var pojkens tillstånd likadant men enligt mamman förklarade en sjuksköterska bara att \"han verkar lite slapp\".
När mamman krävde en undersökning av läkare fick hon gå till barnklinikens avdelning 45. Där undersökte man pojken, som svimmade när en han fick en nål i sig. Vårdpersonalen konstaterade att pojken hade ett mycket lågt blodsockervärde, så lågt att man tog om provet tre gånger för att vara säker att det stämde.
Under några dramatiska minuter lyckades läkare sätta in dropp och antibiotika genom pojkens navel så att han så småningom repade sig.
Mamman är fortfarande allvarligt påverkad av det som hände.
\"Det är det värsta vi varit med om. De närmaste dagarna var fyllda av rädsla och skräck att förlora honom\" skriver hon i sin anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Mamman är rädd att pojken fått men för livet och hon är mycket upprörd över ett möte med de anställda på BB några dagar efter förlossningen. Där skulle föräldrarna få en förklaring till det som hänt.
Enligt modern fick hon bara svaret att det visserligen gjorts misstag men att \"det är mänskligt att fela och att man skulle se över sina rutiner\".
Mamman beskriver samtalet med de BB-anställda som kränkande. Hon kräver en ursäkt av de som arbetade den dramatiska natten.
Nu får ansvarsnämnden utreda om de anställda på BB handlat fel i behandlingen av den nyfödde pojken.
Fotnot: ST har sökt chefen för barnkliniken i Sundsvall, Björn Stjernstedt, för en kommentar men inte nått honom.

Mer läsning

Annons