Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyn dog - läkare kritiseras för passivitet

22 timmar gammal dog det lilla barnet. Läkaren kritiseras nu för att inte har agerat tillräckligt snabbt. Men om utgången skulle ha blivit annorlunda med tidigare insatser kan ingen svara på.

Annons
Graviditeten förlöpte utan problem och kvinnan fick värkar en kväll i april förra året. Morgonen därpå kom hon in till förlossningen vid Sundsvalls sjukhus, där rutinmässiga kontroller och undersökningar genomfördes.
Det visade sig att värkarbetet avtog och att CTG-kurvan, som också visar barnets hjärtljud, inte såg helt normal ut. En läkare granskade kurvan och återkom senare.
För att komma till rätta med hjärtljuden spräcktes fosterhinnan. Det visade sig att fostervattnet var missfärgat, och hjärtfrekvensen inte påverkades.
Flera prover togs och drygt fyra timmar efter läkarens första kontroll beslutades om akut kejsarsnitt.
Barnet föddes medtaget och togs omhand av barnläkare. Tillståndet förbättrades till en början, men försämrades sedan och barnet lades i kuvös.
Babyn hann aldrig bli ett dygn. Dödsorsaken fastställdes till andningsproblem.
Socialstyrelsen anser att allt tyder på att syrebristen startat före förlossningen och att fördröjningen sannolikt inte haft någon avgörande betydelse för utgången.
Men handläggningen av förlossningen har ändå inte varit optimal. Läkaren har visserligen tolkat signalerna på rätt sätt, men borde ha agerat tidigare, både när det gäller att spräcka fosterhinnan och att fatta beslut om kejsarsnitt. Förmildrande omständigheter är att hjärtfrekvensen aldrig var så avvikande att det fanns anledning att tro att barnet svävade i livsfara.
Myndigheten förutsätter nu att nödvändiga åtgärder vidtas för att säkerställa rutinerna inför eventuella liknande fall.

Mer läsning

Annons