Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Back ger upp makten

/
  • Ewa Back har bestämt sig. Det politiska livet är över i och med nästa val. I förgrunden Olle Åkerlund (s) som nu måste hitta en ny kandidat till kommunalrådsposten.
  • Christer Berglund är en het kandidat till kommunalrådsposten - om han själv vill.
  • Beskedet om Ewa Backs avgång kom överraskande.

För mycket arbete, för lite fritid. Och ett behov av omväxling i livet. Så är Ewa Backs officiella skäl att lämna uppdraget som kommunalråd. Frågan är om partiets stöd för Back vacklat efter många svåra debatter.

Annons
Beskedet på gårdagens presskonferens kom överraskande. Efter nästa val vill socialdemokraten Ewa Back inte längre vara ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall.
Beslutet har mognat fram under ett par veckors tid.
Jag har aldrig haft något jobb så länge som det här. Det är läge att pröva något annat, och jag vill annonsera det i god tid, säger hon.
Back förnekar bestämt att det hänt något speciellt de senaste två veckorna som fått henne att bestämma sig.
Ändå är hennes ändrade inställning anmärkningsvärd. Så sent som för tre veckor sedan förklarade Back för ST att hon ställer upp i nästa val.
Hon såg då fram mot en ny period som ensamt kommunalråd med en ändrad roll.
Fram till att mitt beslut var taget, gällde detta, förklarar Back.
För exakt fjorton dagar sedan i går, möttes kommunfullmäktige i Matfors.
Där upplevde Ewa Back ett svidande bakslag i sitt sista försök att väcka liv i scenhusidén. Hon fick dra tillbaka ett förslag om att åter utreda möjligheten att bygga med EU-pengar.
Frågan är om scenhusfrågan blev det som till slut fick Ewa Back att ge upp. När ST frågar om detta bryter Olle Åkerlund, ordförande i arbetarkommunen i Sundsvall, snabbt in.
Hela scenhusdebatten har blivit alldeles för personifierad. I själva verket handlar det om ett demokratiskt beslut i partiet, slår han fast.
Ewa Back förklarar, när hon får ordet:
Jag har sett det som en lokalfråga där vi kunde få mycket för pengarna genom EU-bidraget. Så ser jag det fortfarande, säger hon.
Olle Åkerlund säger att Backs beslut är överraskande. Han för fram Christer Berglund, vice ordförande i kommunstyrelsen, som en stark kandidat att ta över efter Back. Det brådskar med besluten, valrörelsen är snart i full gång.
Christer Berglund har lovat besked till den första december om han ställer upp, säger Åkerlund.
Formellt är det partiets föreningar i Sundsvall som nominerar till kommunala uppdrag med beslut på partiets årsmöte i mars nästa år. I praktiken lär diskussionerna gå höga närhelst socialdemokrater möts den närmaste tiden.
Ewa Back är glad att kommunens ekonomi rett upp sig. Tuffa nedskärningar efter hård debatt inom partiet har varit det svåraste under hennes tid som kommunalråd.
Back förklarar att hon velat vara en modig politiker men har svårt att precisera när hon känt sig modig.
Att försöka få mer för samma pengar i frågan om scenhuset, kanske kan kallas politiskt mod, eller dumdristighet. På samma sätt har jag arbetat när det gäller Idrottparken och organisationen Investera i Sundsvall, säger hon.
Hösten 2006 blir hon fritidspolitiker och kan tänka sig att ställa upp i kommunfullmäktige.
När Back avgår efter nästa val har hon kvalificerat sig för nästan maximal pension för en politiker i Sundsvall. Hon får 64 procent av sitt nuvarande arvode vilket innebär omkring 38 000 kronor i månaden.
Pensionen minskas med den lön Ewa Back får på ett eventuellt nytt arbete.
Vad det skulle kunna vara har hon inte en aning om i dag.
Jag vill göra något annat under resten av livet. I princip kan jag gå tillbaka till min anställning på Posten, men det är inget jag bestämt.
Nästa höst blir det mer tid för skogsutflykter, för att läsa böcker och resa.Margareta Johansson, som länge annonserat sin avgång som kultur- och fritidsnämndens ordförande, kan bli hennes följeslagare.
Vi har pratat varje år om att gå tillsammans på hösten och leta svamp, men aldrig hunnit. Nu kanske det blir av, säger hon med ett lättat skratt.

Mer läsning

Annons